Fructele sunt recunoscute pentru beneficiile lor nutriționale și sunt recomandate frecvent de nutriționiști ca parte esențială a unei diete sănătoase. Totuși, controalele recente efectuate de Autoritatea Națională Fitosanitară au relevat o prezență semnificativă a pesticidelor în fructele românești, punând în discuție siguranța alimentară, potrivit bugetul.ro.
Te-ar mai putea interesa și: Cum să păstrezi fructele proaspete mai mult timp. Trucul banal care te ajută, nu ai nevoie de congelator
foto: fructe
În 2024, căpșunele au fost identificate ca fiind cele mai afectate, având cele mai multe probe neconforme. Trei probe de căpșune, prelevate din București și județele Vrancea și Dâmbovița, au prezentat reziduuri de pesticide mult peste limitele admise. De exemplu, o probă din București conținea clorotalonil în cantitate de 3,870 mg/kg, de aproximativ 387 de ori mai mult decât limita maximă admisă. Aceasta a fost urmată de probe din Vrancea și Dâmbovița, care au avut reziduuri de carbendazim și clorotalonil. În total, din 101 probe de căpșune analizate la nivel național, 27% au fost libere de reziduuri de pesticide, 70% au avut valori sub limita legală, iar 3 probe au depășit limitele maxime admise.
În ceea ce privește merele, acestea au fost, de asemenea, depistate cu reziduuri de pesticide în multe dintre probele analizate, deși niciuna dintre ele nu a depășit limitele legale. Laboratoarele din București și Mureș au analizat multiple probe de fructe, iar o mare parte dintre acestea au fost contaminate cu pesticide, însă fără a depăși limita maximă admisă. Printre cele mai frecvente pesticide detectate se numără boscalid, ciprodinil, fludioxonil și acetamiprid.
Pe lângă căpșune și mere, alte fructe precum strugurii pentru vin și masă, nectarines și piersici au fost și ele testate, iar un număr considerabil dintre probe au prezentat reziduuri de pesticide. Totuși, în majoritatea cazurilor, concentrațiile au fost sub limita maximă admisă, ceea ce sugerează că, în general, pesticidele utilizate sunt în limitele legale.
În ansamblu, în 2024, au fost analizate aproape 1.000 de probe de fructe la nivel național, iar mai mult de jumătate dintre ele au avut reziduuri de pesticide, însă doar o mică parte au fost neconforme.
Te-ar mai putea interesa și: Dragoș Pătraru avertizează care e singurul iaurt sănătos din supermarket. „Iaurturile cu fructe nu ar trebui să existe în dieta zilnică a copiilor”