Uniunea Europeană a adoptat noi reglementări care vizează modificarea practicii de consum și reducerea generării de deșeuri, un subiect care va afecta atât retailerii, cât și consumatorii. Aceste schimbări se centrează pe conceptul de „reumplere” a ambalajelor, un principiu ecologic pe care Uniunea Europeană dorește să-l promoveze în toate statele membre, potrivit bugetul.ro.
Te-ar mai putea interesa și: Viață de lux pentru ultimul Ceaușescu! Valentin trăiește fără griji într-o vilă exclusivistă!
Scopul principal al acestei măsuri este reducerea cantității de deșeuri de ambalaje prin încurajarea consumatorilor să își aducă propriile recipiente sau ambalaje reutilizabile la magazine, pentru a le umple cu produse de pe rafturi. Astfel, clienții vor putea achiziționa atât produse alimentare, cât și nealimentare, utilizând propriile lor recipiente, iar retaileri vor fi obligați să faciliteze acest proces.
„Începând cu 1 ianuarie 2030, distribuitorii finali cu o suprafață de vânzare mai mare de 400 m2 depun eforturi pentru a dedica 10 % din suprafața de vânzare respectivă stațiilor de reumplere atât pentru produsele alimentare, cât și pentru cele nealimentare”, potrivit noului regulament privind ambalajele și deșeurile de ambalaje.
„Stația de reumplere” înseamnă un loc în care un distribuitor final oferă utilizatorilor finali produse care pot fi achiziționate prin reumplere”.
Începând cu 1 ianuarie 2030, toate magazinele cu o suprafață de vânzare de peste 400 de metri pătrați vor trebui să dedice cel puțin 10% din spațiul lor pentru amenajarea unor „stații de reumplere”, unde clienții vor putea aduce propriile recipiente și să își umple produsele dorite. Deocamdată, această reglementare este doar o recomandare, însă va deveni obligatorie începând cu anul 2030. Stațiile de reumplere vor trebui să fie bine amenajate și să ofere atât produse alimentare, cât și nealimentare, iar magazinele vor trebui să informeze consumatorii despre tipurile de recipiente care pot fi utilizate și să asigure respectarea standardelor de igienă pentru reumplere.
O altă schimbare importantă impusă de Uniunea Europeană presupune o nouă metodă de control al cumpărăturilor în anumite supermarketuri. De exemplu, în magazinele Auchan, după ce clienții își scanează produsele, înainte de a plăti la casă sau prin aplicația mobilă, aceștia pot fi aleși aleatoriu pentru un control al coșului de cumpărături. În cazul în care sunt selectați, casa de marcat va fi blocată și nu vor mai putea scana alte produse sau plăti până când un angajat nu va verifica conținutul coșului de cumpărături.
Te-ar mai putea interesa și: Cum arată în prezent vila lui Nicolae Ceaușescu de la Neptun, care l-a impresionat și pe Bush