- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Modificări pentru elevi. Nota la purtare depinde de prezența la școală. Câte absențe mai pot motiva părinții

14 Feb, 18:37 • Polojan Tudor
Se schimbă regulile privind Statutul Elevului, transmite Ministerul Educației. Se modifică numărul de absențe conform căruia se scade nota la purtare. Mulți dintre elevi se vor declara mai ușurați.
Modificări pentru elevi. Nota la purtare depinde de prezența la școală. Câte absențe mai pot motiva părinții

Chiulitul nu mai este de mult o variantă tocmai bună pentru a scăpa de ultimele ore de curs. Acum, însă, pare că elevii vor mai putea fenta sistemul puțin, fiind că numărul de absențe pentru care se scade nota la purtare se majorează, scrie evz.ro.

Ministerul Educației a pus în dezbatere publică un proiect de lege prin care vrea să modifice numărul maxim de absențe pe care elevii le pot avea înainte să li se scadă nota la purtare. Acest proiect face parte dintr-o serie de reguli menite să mai relaxeze elevii care sunt stresați de practicile dure.

Așadar, numărul absențelor nemotivare care duce la scăderea notei la purtare, conform proiectului depus de Ministerul educației, va fi dublat. Comisia de Dialog Social din cadrul ministerului va discuta, marți, această schimbare.

Te-ar mai interesa și: Bani pentru primării de investit în infrastructură. Structura noului plan strategic. Se dau milioane de euro

Modificări pentru elevi / sursa foto: dacris.net
Modificări pentru elevi / sursa foto: dacris.net

Reguli mai relaxate pentru elevi

În momentul de față, un elev poate avea un număr de zece absențe nemotivate, potrivit articolului 27 din Statutul Elevului. Dacă numărul acestora este depășit, nota la purtare scade cu un punct.

„Pentru toţi elevii din învăţământul preuniversitar, la fiecare 10 absenţe nejustificate pe semestru din totalul orelor de studiu sau la 10% absenţe nejustificate din numărul de ore pe semestru la o disciplină sau modul, va fi scăzută nota la purtare cu câte un punct”, se arată în Statutul Elevului.

Noile modificări prevăd dublarea numărului de absențe nemotivate. Pentru elevii din învățământul gimnazial și liceal, la fiecare 20 de absențe nemotivate / nejustificate, pe durata întregului an școlar, din totalul orelor de studiu sau la 10% absențe nejustificate din numărul de ore pe an școlar la una dintre disciplinele de studiu sau model de specialitate, nota la purtare va fi scăzută cu un punct.

Și elevii din învățământul primar au parte de aceleași modificări. Calificativul la purtare va fi scăzut gradual, de la Foarte Bine la Bine, de la Bine la Suficient, ăar de la Suficient la Insuficient.

Părinții vor putea motiva, la fel ca până acum, absențele copiilor. Acest lucru se face printr-o cerere scrisă  dar și prin documente de la medicul de familie în cazul în care elevul a avut o problemă de sănătate.

Numărul absențelor pe vare aceștia le pot motiva nu s-a modificat. Ca și până acum, părinții sau tutorii legali pot motiva un număr de 40 de absențe.

Te-ar mai putea interesa și: Scade consumul de energie electrică din România. Resursele sunt din ce în ce mai puține. Cu cât a crescut exportul în 2022

Urmărește Daily Business pe Google News
Pasionat de tot ce înseamnă viață, de la scris până la bucătăria internațională, de la fotografie la istorie, de la muzică la abstract. Cu o dorință arzătoare de a spune lucrurilor pe nume, ... citește mai mult
Alte articole
Greșeala pe care o faci când speli paharele. Lucrul banal care te poate îmbolnăvi grav
Greșeala pe care o faci când speli paharele. Lucrul banal care te poate îmbolnăvi grav
Cele mai amuzante căutări pe eMAG în 2024. Românii au fost interesați să cumpere „mașini de tocană” și au vrut să afle care este „programul la Casa de Pensii Mureș”
Cele mai amuzante căutări pe eMAG în 2024. Românii au fost interesați să cumpere „mașini ...
Tudor Chirilă, după amenințările primite pe net: ”Am să spun mereu ce cred. Sper că mai există o lege care să protejeze opinia și cetățeanul indiferent de opțiunile lui”
Tudor Chirilă, după amenințările primite pe net: ”Am să spun mereu ce cred. Sper că mai există ...
Noul Parlament se întrunește în prima ședință din legislatura 2024-2028. Care este ordinea de zi
Noul Parlament se întrunește în prima ședință din legislatura 2024-2028. Care este ordinea de zi
Înregistrare domeniu pe Cyberfolks.ro: Primul pas către succesul online
Înregistrare domeniu pe Cyberfolks.ro: Primul pas către succesul online
Livingul visurilor tale începe cu alegerea lustrei potrivite. Inspiră-te de pe eiluminat.ro
Livingul visurilor tale începe cu alegerea lustrei potrivite. Inspiră-te de pe eiluminat.ro
Motivul tulburător pentru care un român care a muncit 7 ani în Germania a decis să se întoarcă definitiv în România: „Am plătit și aerul pe care l-am respirat. N-am fost fericit niciodată”
Motivul tulburător pentru care un român care a muncit 7 ani în Germania a decis să se întoarcă ...
5 Motive pentru care să postezi anunțuri imobiliare în Sibiu pe Taboo.ro, cea mai mare agenție din oraș
5 Motive pentru care să postezi anunțuri imobiliare în Sibiu pe Taboo.ro, cea mai mare agenție din ...
Vești proaste pentru bugetari. ”Ordonanța-trenulețul” îngheață salariile, sporurile și angajările din 1 ianuarie 2025
Vești proaste pentru bugetari. ”Ordonanța-trenulețul” îngheață salariile, sporurile și angajările ...
Bulgaria introduce controale temporare la granița cu România, după intrarea țării noastre în Schengen. Pe ce perioadă va fi menținută măsura
Bulgaria introduce controale temporare la granița cu România, după intrarea țării noastre în Schengen. ...
Proprietari de afaceri prospere, Denisa Tănase și soțul ei au viziuni diferite asupra cheltuirii banilor: „El are 1 milion de idei de afaceri, dar evident că nu are timp să se ocupe de toate”
Proprietari de afaceri prospere, Denisa Tănase și soțul ei au viziuni diferite asupra cheltuirii banilor: ...
Salarii mai mari pentru românii din Spania. Nu se mai caută doar „căpşunari”, se dau 3-4.000 de euro în construcţii
Salarii mai mari pentru românii din Spania. Nu se mai caută doar „căpşunari”, se dau ...
Șoriciul de porc a ajuns un produs de lux. Un angajat cu salariul minim pe economie ar trebui să muncească două zile jumate pentru a-și permite 1 kg de șorici
Șoriciul de porc a ajuns un produs de lux. Un angajat cu salariul minim pe economie ar trebui să muncească ...
PPC câștigă în primă instanță procesul cu Protecția Consumatorilor în care se judecă pentru o amendă uriașă de 52 milioane lei
PPC câștigă în primă instanță procesul cu Protecția Consumatorilor în care se judecă pentru ...
Câți bani primesc primă de Crăciun angajații Metrorex: ”Oamenii merită din plin, mai ales că se lucrează în condiții foarte grele”
Câți bani primesc primă de Crăciun angajații Metrorex: ”Oamenii merită din plin, mai ales că ...
Afacere inedită! Un cuplu de brașoveni a dezvoltat o platformă care aduce la un loc producătorii români și consumatorii: „Cea mai mare problemă a micului producător e desfacerea. Nu există costuri ascunse”
Afacere inedită! Un cuplu de brașoveni a dezvoltat o platformă care aduce la un loc producătorii ...
Ignat 2024. Greşeala pe care o fac românii cu carnea porcului de Crăciun. Sfaturile medicului Tudor Ciuhodaru şi avertizările ANPC
Ignat 2024. Greşeala pe care o fac românii cu carnea porcului de Crăciun. Sfaturile medicului Tudor ...
Agenția Fitch menține ratingul Bucureștiului la nivelul A. Nicușor Dan: „Această evaluare reflectă stabilitatea financiară a Capitalei și seriozitatea administrației locale”
Agenția Fitch menține ratingul Bucureștiului la nivelul A. Nicușor Dan: „Această evaluare ...