- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Moșii de Iarnă în 2024. Când se sărbătoresc și care este semnificația acestei zile, cunoscută și sub denumirea de Sâmbăta Morților

10 Feb, 15:10 • Fundeanu Madalina
Moșii de Iarnă, cunoscuți și sub numele de Sâmbăta Morților, sunt sărbătoriți pe data de 9 martie. Această sărbătoare implică o serie de tradiții și obiceiuri specifice.
Moșii de Iarnă în 2024. Când se sărbătoresc și care este semnificația acestei zile, cunoscută și sub denumirea de Sâmbăta Morților

Anul 2024 marchează o dată importantă în calendarul religios ortodox, deoarece Moșii de Iarnă, cunoscuți și sub numele de Sâmbăta Morților, sunt sărbătoriți pe data de 9 martie. Această sărbătoare implică o serie de tradiții și obiceiuri specifice, însemnând un moment de comemorare și reflectare pentru credincioși asupra celor dragi care au trecut în neființă, relatează spynews.ro.

Sâmbăta Morților pică pe data de 9 martie 2024. Semnificație și tradiții

Potrivit tradiției, în această zi de sărbătoare, oamenii sunt îndemnați să-și amintească de părinți, bunici, străbunici și toți cei dinaintea lor care nu se mai află printre noi.

Unul dintre obiceiurile specifice acestei sărbători constă în aducerea de bucate pentru a fi sfințite, cunoscute sub numele de „jertfe nevăzute”. Rudele celor trecuți în neființă aduc la biserică colaci și colivă, pregătite în casă, însoțite de lumânări, prosop și alte elemente simbolice.

Sâmbăta Morților este o sărbătoare cu o semnificație profundă, dedicată pomenirii și aducerii aminte a celor dragi care nu ne mai sunt alături.

Citește și: Calendar ortodox februarie 2024. Ce mari sărbători sunt în cea mai scurtă lună a anului

Sâmbăta Morților
Sâmbăta Morților

Potrivit tradiției ortodoxe, Sâmbăta Morților sunt una dintre cele trei săptămâni ale moșilor destinate pomenirii celor decedați. În această zi, se practică obiceiuri specifice, cum ar fi pregătirea unui pomelnic cu numele celor adormiți, pe care îl predau preotului înaintea Sfintei Liturghii, alături de cărbuni, tămâie și un colac.

În dimineața de Sâmbăta Morților, pachetele aduse la biserică sunt ofrande pentru sufletele celor plecați, iar apoi rudele se îndreaptă către cimitir pentru a face curat sau a aprinde lumânări la mormintele celor dragi.

Această sărbătoare are loc înainte de intrarea în Postul Paștelui, oferind credincioșilor o ocazie de reflectare, comemorare și respect față de cei care au trecut la cele veșnice. Moșii de Iarnă 2024 reprezintă, astfel, un moment de întrunită tradiție și spiritualitate în cadrul comunității ortodoxe.

Există, de asemeea, și o rugăciune pe care este bine să o rostești de Sâmbăta Morților:

„Pomenește, Doamne, pe cei ce întru nădejdea învierii și a vieții celei ce va să fie au adormit, părinți și frați ai noștri și pe toți cei care întru dreapta cre­dință s-au săvârșit, și iartă-le lor toate greșelile pe care cu cuvântul sau cu fapta sau cu gân­­dul le-au săvârșit, și-i așază pe ei, Doamne, în locuri lumi­noase, în locuri de verdeață, în locuri de odihnă, de unde au fugit toată dure­rea, întristarea și sus­­pinarea, și unde cercetarea Feței Tale veselește pe toți sfinții Tăi cei din veac.

Dăruiește-le lor și nouă Împă­răția Ta și împărtășirea bunătăților Tale celor negrăite și veș­nice și des­fătarea vieții Tale celei ne­sfâr­șite și fericite. Că Tu ești învierea și odihna ador­­­mi­ților robilor Tăi (numele), Hris­toase, Dumnezeul nostru, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte și Prea­sfân­tului și Bunului și de viață făcă­to­ru­lui Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin! Cu sfinții odihnește, Hristoase, su­fle­tele adormiților robilor Tăi, unde nu este durere, nici întristare, nici suspin, ci viață fără de sfârșit”.

Vezi și: 29 februarie, o zi care se repetă la fiecare 4 ani. Ce este anul bisect și care sunt superstițiile de care trebuie să ținem cont

Urmărește Daily Business pe Google News