În timpul unei călătorii cu avionul, probabil ai observat că prețurile produselor lichide, cum ar fi apa, sunt considerabil mai mari decât în magazinele obișnuite. Acest fenomen nu este întâmplător, iar o fostă stewardesă a explicat motivele din spatele acestor costuri ridicate, potrivit click.ro.
Te-ar mai putea interesa și: Cum a reacționat cea mai bogată femeie din România la sumele cheltuite pentru deplasările lui Klaus Iohannis: „Era mai simplu să cumpere un avion”
Vlada, o fostă însoțitoare de bord originară din Chișinău, dar stabilită în Cluj-Napoca, a vorbit despre acest subiect pe contul său de TikTok, detaliind factorii care determină prețurile exagerate ale apei îmbuteliate în avion. Ea a evidențiat o situație familiară multor pasageri: la controlul de securitate, sticlele cu lichide sunt confiscate, lăsând călătorii fără apă timp de mai multe ore. Odată ajunși în avion, aceștia sunt nevoiți să cumpere apă la un preț mult mai mare decât cel dintr-un supermarket obișnuit.
„De ce sunt mai scumpe lucrurile în avion? Cum ar fi apa. Probabil ai pățit și tu acest lucru – să ajungi la securitate cu o sticlă de apă și să ți-o arunce, apoi ești însetat, dar ai așteptat ore întregi să intrii în avion. Apoi aștepți câteva ore și trebuie să îți cumperi o apă…Care costă de 10 ori mai mult. Oare de ce?
Toate produsele care se vând după securitate, cum ar fi Dutty Free sau în avion, sunt livrate în cantități mici, înafara orelor de vârf și controlate de securitate la fiecare pas al procesului.
Apoi, chiria pentru toate locațiile este destul de mare, iar comercianții trebuie să-și acopere toate costurile controalelor de securitate. Iar în avion o apă este și mai scumpă, deoarece firmele aeriene trebuie să-și acopere și costurile parcării aeroporturilor”, a povestit Vlada.
Unul dintre principalele motive pentru aceste prețuri ridicate este procesul logistic complicat. Produsele vândute după punctul de securitate și în avion sunt livrate în cantități mici, la ore specifice, și sunt supuse unor verificări riguroase. În plus, spațiile comerciale din aeroporturi au chirii extrem de mari, ceea ce determină comercianții să își mărească prețurile pentru a acoperi costurile.
În cazul companiilor aeriene, există și alte cheltuieli suplimentare, cum ar fi taxele de staționare în aeroporturi, care contribuie la prețurile ridicate ale produselor vândute la bord. Mai mult, unii producători fabrică sticle speciale pentru aeroporturi, cu ambalaje și design diferite, ceea ce poate duce la un preț de vânzare mai mare.
Te-ar mai putea interesa și: „Nu știm unde vom ateriza”. Haos total pentru pasagerii unui avion plecat din Bangkok