Netflix renunţă la abonamentul Basic, cel mai ieftin. Noul tip de abonament este mai scump și îi va face pe clienți să scoată mai mulți bani din buzunar. Compania urmărește să crească încasările chiar cu riscul de a mai pierde din clienţi. Netflix, cel mai popular serviciu de streaming video din lume, a făcut o schimbare majoră în oferta sa de abonamente. De joi, 20 iulie 2023, planul Basic, cel mai ieftin dintre toate, nu mai este disponibil pentru clienţii noi din Statele Unite şi Marea Britanie. Această mişcare ar putea prevesti o eliminare totală a acestui abonament în toate pieţele unde Netflix este prezent.
În România, versiunea Basic costă 5 euro pe lună. Dacă aceasta va fi eliminată, cea mai ieftină variantă va deveni Standard, care costă 10 euro pe lună, plus 3 euro pe lună pentru fiecare utilizator suplimentar.
Planul Basic de la Netflix era cel mai accesibil dintre cele trei opţiuni oferite de platformă. Acesta costa 10 dolari pe lună în SUA şi 6 lire sterline pe lună în Marea Britanie. Planul Basic permitea vizionarea nelimitată a conţinutului Netflix pe un singur ecran, fără HD şi fără posibilitatea de a descărca filmele sau serialele pentru a le urmări offline.
Clienţii noi care vor să se aboneze în SUA sau Marea Britanie trebuie să aleagă acum între planul Standard şi planul Premium. Planul Standard costă 15,5 dolari pe lună în SUA şi 11 lire sterline pe lună în Marea Britanie. Acesta oferă vizionare pe două ecrane simultan, calitate HD şi opţiunea de download. Planul Premium costă 20 dolari pe lună în SUA şi 15 lire sterline pe lună în Marea Britanie. Acesta oferă vizionare pe patru ecrane simultan, calitate Ultra HD şi opţiunea de download.
Netflix mai oferă şi o versiune cu reclame, care are un preţ mai mic decât planul Standard, dar vine cu mai multe dezavantaje. Versiunea cu reclame are un conţinut mai redus, nu oferă HD şi nu permite descărcarea conţinutului pentru vizionare offline.
>Deocamdată, Netflix nu a anunţat nicio schimbare în oferta sa de abonamente pentru România. Planul Basic este încă disponibil pentru clienţii noi şi cei existenţi, la un preţ de 5 euro pe lună. Dacă Netflix va decide să elimine acest plan şi în România, cea mai ieftină opţiune va fi planul Standard, care costă 10 euro pe lună, plus 3 euro pe lună pentru fiecare utilizator suplimentar.
Paradoxal, noile restricţii au adus companiei mai mulţi clineţi. Astfel, 5,9 milioane de abonaţi noi a avut Netflix în al doilea trimestru al acestui an, ceea ce reprezintă o creştere anuală cu 8% şi peste estimările care vorbeau de 1,9 milioane de abonaţi noi. În mesajul către investitori, compania se laudă că taxa de sharing nu a dus la un val de dezabonări, aşa cum se aşteptau unii, ci a determinat mai mulţi oameni să-şi creeze propriul cont. În schimb, cu tot cu taxa de sharing, veniturile companiei s-au oprit la 8,2 miliarde de dolari, sub estimările de 8,3 miliarde de dolari.
Cei de la Netflix mai spun acum că vor cheltui cu 1,5 miliarde de dolari mai puţin pe crearea conţinutului. Asta din cauza grevei scriitorilor şi actorilor.
1,5 milioane de americani sunt deja abonaţi la versiunea cu reclame a serviciului, cea care-i aduce un venit mai mare per utilizator decât versiunile premium.
Citeşte şi