Nicotina este o substanță alcaloidă incoloră, lichidă, toxică și nu se regăsește doar în compoziția țigărilor, ci există și în unele alimente pe care majoritatea oamenilor le consumă.
Nutriționistul Dr. Nicole Maholy a studiat mai atent această situație pentru a vedea că legumele crude conțin o cantintate mai scăzută față de cele coapte, cantitatea acestei substanțe crescând în cazul lor. Cartoful, varza, conopida și fasolea sunt legumele care conțin urme de nicotină. De asemenea, această substanță este regăsită în roșii, ceai sau cafea, scrie The Focus.
Internauții s-au amuzat pe baza acestei situații și au fost curioși dacă există posibilitatea de a dezvolta o dependență pentru roșii. Dr. Nicole Maholy le-a răspuns oamenilor justificând faptul că substanța prezentă în alimentele menționate este nesemnificativă. Prin urmare, ele nu pot produce dependență.
Cei doi mari jucători de pe piața tutunului din România solicită Guvernului să taxeze echitabil toate categoriile de produse cu această substanță, inclusiv pliculețele, recent introduse pe piața din România.
În prezent, în Romania, toate categoriile sunt accizate corespunzător, singura excepție fiind pliculețele cu nicotină pentru uz oral. Deși în fază incipientă, piața acestor produse care nu conțin tutun reprezintă o alternativă cu risc redus* față de fumat pentru consumatorii adulți.
„Este esențial ca toate produsele cu nicotină să fie taxate ținându-se seama de profilul lor de risc. Credem că un nivel al accizelor pentru produsele cu nicotină pentru uz oral comparabil cu cel aplicat țigaretelor electronice va avea efecte pozitive atât pentru bugetul de stat cât și pentru consumatori, care vor putea avea o mai mare încredere în produsele ajunse pe piața din România”, au declarat reprezentanții celor două companii.
În prezent, la nivelul Uniunii Europene, pliculețele cu nicotină pentru uz oral sunt supuse accizelor nearmonizate în 6 state membre: Suedia, Italia, Danemarca, Letonia, Estonia și Ungaria. (Citește AICI mai multe detalii)