- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Nimeni nu își mai dorește această meserie! Motivul din spatele acestui fenomen

03 Aug, 16:31 • Bugiu ⁠Ana Maria
Care este această meserie pe cale de dispariție din țara noastră. Nimeni nu și-o mai dorește.
Nimeni nu își mai dorește această meserie! Motivul din spatele acestui fenomen

După criza din perioada pandemiei de Covid-19, turismul din țara noastră a cunoscut o dezvoltare tot mai mare. Această meserie de ghid turistic este pe cale de dispariție în România, foarte puțini dorind să o mai practice.

Asociația Națională a Agențiilor de Turism din România (ANAT) a atras recent atenția asupra acestui fenomen neașteptat, potrivit bugetul.ro.

Te-ar putea interesa și: Turismul din România, un nou record în primele 5 luni ale anului! 4,455 milioane de persoane ne-au vizitat țara în prima parte a lui 2024

foto: meserie

De ce este pe cale de dispariție această meserie?

Potrivit asociațiilor de profil din acest domeniu, deficitul de ghizi a ajuns la 30%, chiar dacă turismul în țara noastră începe să se dezvolte.

Această situație a fost confirmată și de Asociația Națională a Agențiilor de Turism din România (ANAT), care a atras atenția că tot mai puține persoane aleg să fie ghizi turistici. În plin sezon estival, un tur pentru zece persoane a ajuns să coste aproximativ 120 de euro.

„Ghizii dau mult mai multă culoare și cunosc totul mai în profunzime. Noi mereu preferăm să călătorim cu oameni”, a explicat o turistă.

Ghizii turistici sunt nevoiți să refuze ofertele turiștilor, deoarece nu au timpul necesar să le poată respecta. În special în vacanțele celor mici, ghizii sunt tot mai căutați, dar foarte puțini oameni reușesc să beneficiezi de serviciile lor.

„Nu facem față, suntem puși de multe ori în situația să refuzăm pentru că efectiv nu putem”, a declarat un ghid turistic.

Un atestat de ghid turistic local se poate obține după 6 luni de curs.

Ce care doresc să devină ghizi naționali, vor face 7 luni de curs. Potrivit Ministerului Turismului, în prezent, în țara noastră sunt aproape 7.000 de ghizi, dar doar 2.000 dintre ei activează în domeniu.

Majoritatea celor care au obținut atestatul de ghid turistic practică această meserie în străinătate sau și-au găsit locuri de muncă în alte domenii de activitate.

Dr. Cristina Balog, de la Facultatea de Geografie din cadrul UBB Cluj-Napoca a explicat că facultățile de geografie din România nu oferă un parcurs educațional care să califice un student pentru a fi ghid turistic. În alte țări, lunile de curs se întind la ani de zile, fiind foarte greu de intrat la facultăți.

„În urma finalizării facultății nu poți deveni ghid de turism, ești obligat oarecum să iei un curs.

La 10 clase poți face cursul și devi ghid. În alte țări, de regulă, școlarizarea de ghid nu este de câteva luni, vorbim de ani de studiu, sunt facultăți de-a dreptul și nu este ușor nici măcar accesul”, a declarat șef lucrări dr. Cristina Balog, de la Facultatea de Geografie din cadrul UBB Cluj-Napoca.

Te-ar putea interesa și: Euro 2024: Turismul creşte economia Germaniei cu 1,2 miliarde de euro