Nivelul de colesterol rău este crescut de cafestolul și kahweolul, două dintre diterpenele care sunt compuși naturali produși de plante, având diverse efecte asupra organismului uman. Un nivel ridicat LDL poate duce la un risc crescut de boli cardiovasculare.
Un studiu realizat de cercetători suedezi a analizat diferite metode de preparare a cafelei și a descoperit că acestea influențează semnificativ concentrația diterpenelor din băutură. Practic, metodele care nu filtrează cafeaua corespunzător duc la concentrații mai mari de diterpene, scrie descopera.ro.
Citește și: Se scumpeşte cafeaua! Creşteri de preţ de până la 25% în magazine
Conform acestui studiu, au rezultat următoarele:
Astfel, cercetătorii recomandă utilizarea filtrului de hârtie pentru reducerea diterpenelor. O altă metodă eficientă este filtrarea cafelei fierte printr-un material textil sau hârtie, ceea ce poate reduce concentrația de cafestol la 28 mg/L și de kahweol la 21 mg/L.
Echipa a calculat beneficiile pentru o persoană care bea trei cești de cafea pe zi, cinci zile pe săptămână. Trecerea de la cafeaua din aparat la cea filtrată ar putea reduce colesterolul LDL suficient pentru a scădea riscul relativ de boli cardiovasculare cu 13% în 5 ani și cu 36% în 40 de ani!
Citește și: Produsul din bucătărie, folosit de gospodine, care poate să ne afecteze grav sănătatea
Studiul are anumite limitări, precum dimensiunea eșantionului și variabile necontrolate, dar concluziile sunt susținute de numeroase alte cercetări privind efectele cafelei asupra sănătății.