- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Modul de preparare al cafelei poate influenţa nivelul de colesterol. Care este cea mai sigură

28 Mar, 19:13 • Cornel Ghimeșan
Cafeaua creşte nivelul de colesterol rău (LDL) din cauza diterpenelor, compuși naturali prezenți în boabe. Există însă o soluție simplă pentru a-l reduce, iar aceasta depinde doar de modul în care prepari cafeaua.
Modul de preparare al cafelei poate influenţa nivelul de colesterol. Care este cea mai sigură

Nivelul de colesterol rău este crescut de cafestolul și kahweolul, două dintre diterpenele care sunt compuși naturali produși de plante, având diverse efecte asupra organismului uman. Un nivel ridicat LDL poate duce la un risc crescut de boli cardiovasculare.

Modul în care prepari cafeaua ar putea influența nivelul de colesterol

Un studiu realizat de cercetători suedezi a analizat diferite metode de preparare a cafelei și a descoperit că acestea influențează semnificativ concentrația diterpenelor din băutură. Practic, metodele care nu filtrează cafeaua corespunzător duc la concentrații mai mari de diterpene, scrie descopera.ro.
Citește și: Se scumpeşte cafeaua! Creşteri de preţ de până la 25% în magazine

Conform acestui studiu, au rezultat următoarele:

  • cafeaua fiartă (populară în Suedia) conține cele mai mari concentrații: aproximativ 940 mg/L cafestol și 680 mg/L kahweol;
  • espresso are o concentrație de 1.060 mg/L cafestol, dar cu variații mari între mostre;
  • cafeaua din aparatele de birou conține 174 mg/L cafestol și 135 mg/L kahweol;
  • french press și percolatorul au niveluri moderate, sub 90 mg/L cafestol și 70 mg/L kahweol;
  • cafeaua filtrată prin hârtie este cea mai sigură, cu doar 11,5 mg/L cafestol și 8,2 mg/L kahweol.

Astfel, cercetătorii recomandă utilizarea filtrului de hârtie pentru reducerea diterpenelor. O altă metodă eficientă este filtrarea cafelei fierte printr-un material textil sau hârtie, ceea ce poate reduce concentrația de cafestol la 28 mg/L și de kahweol la 21 mg/L.

Echipa a calculat beneficiile pentru o persoană care bea trei cești de cafea pe zi, cinci zile pe săptămână. Trecerea de la cafeaua din aparat la cea filtrată ar putea reduce colesterolul LDL suficient pentru a scădea riscul relativ de boli cardiovasculare cu 13% în 5 ani și cu 36% în 40 de ani!

Citește și: Produsul din bucătărie, folosit de gospodine, care poate să ne afecteze grav sănătatea

Studiul are anumite limitări, precum dimensiunea eșantionului și variabile necontrolate, dar concluziile sunt susținute de numeroase alte cercetări privind efectele cafelei asupra sănătății.

Urmărește Daily Business pe Google News
Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult