Conform unui raport recent al New Economics Foundation, europenii care călătoresc frecvent cu avionul ar putea fi nevoiți să plătească o taxă suplimentară de 100 de euro pentru fiecare zbor. Această măsură, destinată să combată schimbările climatice, ar putea duce la o reducere de 21% a emisiilor de dioxid de carbon generate de avioane, potrivit bugetul.ro.
Te-ar mai putea interesa și: Boeing va reduce 17.000 de locuri de muncă şi amână livrarea primului său avion 777X. Concedieri masive şi la TikTok din cauza AI
foto: bilete avion
Taxa va fi aplicată doar de la a doua călătorie, iar fiecare zbor ulterior va implica o majorare a costului: al treilea zbor va fi taxat cu 200 de euro, iar al patrulea cu 300 de euro. Cei care efectuează un singur zbor dus-întors pe an vor fi scutiți de această taxă, iar măsura vizează în principal pasagerii frecvenți care generează o cantitate semnificativă de emisii.
Asociația 2Celsius estimează că implementarea acestei taxe ar putea aduce un venit suplimentar de 64 de miliarde de euro companiilor aeriene din Europa. Această inițiativă a fost deja susținută de peste 90 de organizații și 47 de cercetători, care argumentează că o taxă pentru pasagerii frecvenți ar putea fi o modalitate echitabilă de a reduce poluarea, fără a afecta accesibilitatea zborurilor pentru cei cu venituri mai mici.
„Aceasta reprezintă o creştere de şase ori a veniturilor din taxele de aviaţie europene, echivalentă cu aproximativ 30% din întregul buget anual al UE. Veniturile generate numai în UE (51 de miliarde euro) ar putea finanţa 20% din investiţiile publice anuale necesare pentru ca UE să îşi îndeplinească obiectivele climatice”, se menţionează într-un comunicat al asociaţiei 2Celsius.
Peste 90 de organizații și 47 de cercetători au semnat o declarație publică care propune introducerea unei taxe pentru persoanele care călătoresc frecvent cu avionul în Europa.
„Această măsură, combinată cu o taxă pentru pasagerii frecvenţi, ar crea o modalitate echitabilă din punct de vedere social de combatere a poluării excesive de către pasagerii frecvenţi cu venituri mari, menţinând în acelaşi timp accesul la zboruri ocazionale la preţuri accesibile pentru grupurile cu venituri reduse”, se arată în cadrul acestei declarații publice.
Conform sondajelor, 52% dintre oameni nu zboară deloc într-un an, iar doar 11% zboară de mai mult de trei ori anual. În rândul persoanelor cu venituri anuale peste 100.000 euro, 35% efectuează trei sau mai multe zboruri dus-întors pe an, comparativ cu doar 5% dintre cei cu venituri sub 20.000 euro, iar 70% dintre aceștia din urmă nu zboară deloc în decurs de un an.
Te-ar mai putea interesa și: Miturile care induc călătorii în eroare atunci când cumpără bilete de avion. Cum pot românii să călătorească mai ieftin, în mod real?