- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Nou proiect de lege în Italia! Anjajații au dreptul la deconectare

04 Oct, 22:16 • Mălureanu Rebecca
Italia introduce dreptul la "deconectare" de la muncă! Mesajele șefilor din afara programului de lucru ocupă mai mult de trei ore pe săptămână
Nou proiect de lege în Italia! Anjajații au dreptul la deconectare

Un proiect de lege a fost expus în Parlamentul italian pentru a introduce dreptul angajaților la deconectare de la activitatea profesională și care le-ar permite să nu răspundă la cererilor de serviciu în afara programului de lucru. Inițiativa a fost sprijinită de asociația de tineret L’asSociata. Luca Onori, președintele asociației, a explicat pentru Fanpage că evoluția tehnologiei pune bariere ce îngreunează balanța dintre timpul liber și activitatea profesională.

Proiect de lege care protejează angajații

Proiectul de lege propus de Partidul Democrat răspunde la o hotărâre a Camerei de Muncă a Curții Supreme din Franța din 2001, care prevedea că angajații nu au obligația să lucreze de acasă sau să își aducă instrumentele de lucru acolo. Luca Onori a subliniat că L’asSociata sprijină tinerii și profesioniștii, cu scopul de a propune soluții pentru problemele actuale.

„Cultura suprasolicitării este periculoasă. Este necesar să protejăm lucrătorii prin stabilirea unui drept de deconectare”, a adăugat Onori.

Proiectul de lege care vizează deconectarea de la muncă a angajaților din Italia
Proiectul de lege care vizează deconectarea de la muncă a angajaților din Italia

Ai mai putea citi și:30% dintre angajații care au beneficiat de vouchere de vacanță au optat pentru perioade scurte. Destinațiile alese de români

Dreptul la deconectare le oferă angajaților libertatea de a nu lucra în afara programului stabilit. S-a evidențiat și ideea în baza căreia, contactul cu angajații pe WhatsApp în timpul liber, poate afecta sănătatea mintală a acestora.

În cadrul unei conferințe de presă, Onori a a detaliat impactul acestui drept asupra vieții angajaților, făcând afirmații despre lucrătorii din companiile mari, care primesc mesaje înafara orelor de lucru, pierzând între două și trei ore suplimentare săptămânal.

Proiectul de lege hotărăște că toți angajații au dreptul de a nu fi disponibili în afara programului de lucru și subliniază cât de importantă este pauza între orele de muncă. Pe lângă asta, se propune ca firmele cu mai mult de 15 angajați să ofere un dispozitiv de lucru care să poată fi oprit după încheierea programului.

Onori trage linie, spunând că tinerii se simt supuși să demonstreze angajamentul față de muncă, ceea ce îi face vulnerabili la abuzuri.

„Este necesară o schimbare de mentalitate pentru a combate frica de sancțiuni în rândul angajaților”, a conchis Onori.

Dreptul la deconectare ar susține bunăstarea angajaților, dar ar contribui, de asemenea și la o productivitate crescută a lor, echilibrând balanța dintre viața profesională și cea personală.

Te-ar putea interesa și: Cât a ajuns să coste ziua de muncă în România. Zilierii sunt plătiți la oră și în toamna 2024