Un DJ a dat în judecată OpenAI din cauza așa-ziselor halucinații, adică invențiile pe care ChatGPT le produce de multe ori, după ce chatbot-ull a afirmat că acesta se face vinovat de deturnarea fondurilor uneo organizații non-profit, a informat observatornews.ro.
Mark Walters, un DJ din Georgia a dat în judecată producătorul ChatGPT, deoarece platforma de inteligență artificială l-a defăimat, cerând o sumă de bani necunoscută public.
Procesul este relevant pentru că ar putea crea o jurisprudență care să nu fie pe placul marilor companii de tehnologie, care se grăbesc să lanseze instrumente de AI generativ, trecând cu uşurință peste numărul imens de informații false pe care acestea le generează.
Mai mult, chatboții VhatGPT și BIng sunt incapabili deocamdată să facă diferență între minciună și adevăr, fiind adesea prinși în numeroase cazuri că inventează fapte și date.
ChatGPT a fost implicat în mai multe experiență neplăcute de acest fel, care de cele mai multe ori, oamenii au de suferit de pe urma lor. De exemplu, un avocat și-a scris pledoaria cu ajutorul inteligenței artificiale, iar acum riscă sancțiuni, deoarece lucrarea era plină de informații false.
Nu ajută nici faptul că firmele care dezvoltă instrumente de AI generativ oferă informații confuze privind capacitățile acestora. Pe de o parte, utilizatorii sunt avertizați că chatboții pot genera uneori informații false, însă, pe de altă parte, boții sunt promovați drept surse de încredere, ce pot fi folosite în numeroase situații, inclusiv la birou.
În cazul în care instanța ar da dreptate acuzării în cazul de față, dar și în alte cazuri asemănătoare, atunci poate inteligența artificială s-ar domoli, măcar pentru un timp și nu ar mai crea probleme serioase în realitate.
Alte articole: Bill Gates, declarații surprinzătoare despre inteligența artificială: „Google și Amazon nu vor mai exista”