În cazul în care ați rămas cu multă mâncare după Paște, nu o aruncaţi! Resturile de friptură, legume, pâine sau mezeluri se pot folosi ca ingrediente pentru alte preparate culinare. Iată câteva idei ca să nu arunci mâncarea rămasă după Paște, potrivit Click.ro.
Dacă friptura de miel preparată pentru masa copioasă de Paște nu s-a terminat, nu o arunca! Scurge-o bine de sos cu ajutorul unor şerveţele din hârtie absorbante şi foloseşte-o la prepararea sandvişurilor. Mai poţi folosi frunze de salată verde şi felii subţiri de brânză sau caşcaval. Astfel, vei putea face un mic-dejun delicios!
Friptura rămasă de la masa de Paște poate fi folosită şi la prepararea unei salate suculente şi pline de vitamine. Carnea de miel, de pui sau de curcan, se scurge de sos, iar apoi se taie în bucăţele. Se adaugă cubuleţe de roşii, feliuţe de ardei, ceapă, măsline şi salată verde. Apoi se pune puţin ulei de măsline, brânză rasă, sare şi piper.
Dacă nu vrei să congelezi legumele rămase, le poţi folosi la prepararea unei omlete. Alege legume cât mai variate şi cât mai colorate precum ardei gras roşu, ceapă, măsline, ardei gras verde, roşii şi taie-le în bucăţele mai mari. Pune-le peste oul bătut, iar apoi găteşte omleta aşa cum o faci de obicei.
Carnea de curcan este delicioasă şi plină de vitamine. Nu arunca resturile! Poți toca mărunt carnea, căleşte-o puţin în ulei de măsline şi adaugă o lingură de suc de roşii şi busuioc. Este un sos foarte gustos şi hrănitor pentru paste.
Şuncă, jambon, salam… Toate aceste ingrediente rămase după Paște pot fi folosite ca topping pentru pizza. Se taie mărunt, se amestecă, se adaugă sare şi puţin piper, condimente şi se presară peste blatul de pizza. Apoi, se dă la cuptor.
Cozonacul rămas după sărbătorile de Paște poate fi folosit în loc de blat de tort, dacă vrei să prepari un tort. Pentru a fi moale, se însiropează bine sau se ornează cu ciocolată caldă. Cozonacul se poate tăia pe jumătate, pe lungime, şi poate fi ornat cu budincă şi câteva fructe proaspete. În acest fel vei ajunge să mănânci o tartă dulce.
Citește și: Produs nelipsit de pe masa de Paște, mai ieftin în 2024. De ce prețuri ne vom bucura anul acesta
Pâinea se taie în cubuleţe mici, iar apoi se aşază într-o tavă. Se stropeşte cu puţin ulei de măsline. Apoi, tava se introduce la cuptor pentru 10 minute. Crutoanele sunt gata atunci când prind o culoare aurie.
Resturile de mâncare se pot pune la congelator. Porţionează alimentele cât să le consumi o singură dată, iar apoi pune pacheţelele la rece. Odată ce ai scos din congelator mâncarea, aceasta nu se recongelează! Poţi proceda în acest fel cu friptura, mezelurile, sarmalele chiar şi supele sau ciorba. Şi legumele rămase pot fi congelate. Acestea se spală, se scurg bine de apă, iar apoi se şterg cu prosoape din hârtie absorbante. Se taie mărunt şi se pun în pungi alimentare.
Prof. dr. Nicolae Hâncu, membru de onoare al Academiei Române, expert în diabet, nutriţie şi obezitate, a declarat că la congelator nu se pun ouă şi nici brânzeturi. La temperaturi joase grăsimile din brânză se separă de apă, iar produsul îşi modifică atât textura, cât şi gustul.
„În schimb, putem depozita la congelator, la -18 grade Celsius friptura de miel, porc sau pui cu condiţia să o curăţăm atât de oase cât şi de sosul în care am preparat-o”, recomandă acesta.
Iată o listă cu zece trucuri de care ar trebui să ţii cont pentru a nu mai arunca resturile alimentare şi pentru a face economie la bani.