- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Nuclearelectrica, profit net de 843 de milioane de lei. A scăzut considerabil față de anul trecut

14 Aug, 14:19 • Bugiu ⁠Ana Maria
Compania Nuclearelectrica a avut un profit net cu aproape 35% mai mic decât aceeași perioadă a anului trecut. Datele arată un profit net de 843 de milioande de lei.
Nuclearelectrica, profit net de 843 de milioane de lei. A scăzut considerabil față de anul trecut

Nuclearelectrica, compania de stat care este operatorul centralei nucleare de la Cernavodă, a avut un profit net de 843,1 milioane lei în primul semestru al acestui an. Datele arată că a înregistrat un profit cu 34,6% mai mic faţă de cel obţinut în perioada similară din 2023, conform unui raport transmis miercuri Bursei de Valori Bucureşti, relatează economedia.ro.

Profitul operaţional (EBITDA) a scăzut cu 27,8%, în comparație cu aceeaşi perioadă din 2023, la 1,175 miliarde lei.

Te-ar putea interesa și: Reactorul 2 de la Cernavodă va fi oprit controlat. Nuclearelectrica anunță lucrări de reparaţie

foto: Nuclearelectrica

Nuclearelectrica, profit net de 843 de milioane de lei

Veniturile din exploatare au fost reduse cu 44%, asta însemnând 2,116 miliarde de lei. Cauzele ar fi din cauza scăderii veniturilor din vânzarea energiei electrice cu 45,5%, determinată de reducerea cu acelaşi procent a preţului mediu ponderat al energiei electrice vândute în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2024. Comparația se face cu preţul mediu ponderat din aceeaşi perioadă a anului precedent, în condiţiile vânzării unei cantităţi totale de energie electrică similară, așa se menţionează în raport.

În primele 6 luni din 2024, cantitatea de energie electrică vândută a scăzut cu 31,7%. Asta înseamnă 40,37% din totalul de cantitate vândută. Prețul de vânzare mediu a fost redus cu 62,2%.

Pentru primul semestru din acest an, cheltuiala cu contribuția la fondul de tranziție energetică s-a majorat la 6,493 de milioane de lei. Majorarea este o repercusiune a reducerii preţurilor de vânzare sub nivelul reglementat pentru care se calculează şi se datorează contribuţia.

Rezultaul financiar a avut efecte pozitive asupra rezultatului net, dar în primele 6 luni ale acestui an au fost venituri financiare nete mai mici cu 23,3% față de aceeași perioadă din 2023.

Cheltuielile din exploatare, mai puţin deprecierea şi amortizarea şi CFTE, au crescut cu 35,3%, totalizând 934,567 milioane lei, creştere determinată în principal de majorarea cheltuielilor cu dezechilibrele pozitive (excedent) la preţuri negative pe piaţă de echilibrare.

Cât despre cheltuiala netă cu impozitul pe profit, aceasta a scăzut cu 29,5%, în urma diminuării profitului impozitabil calculat în primele 6 luni ale anului 2024, faţă de cel calculat pentru perioada similară precedentă, influenţat şi de impactul cheltuielii şi venitului cu impozitul pe profit amânat recunoscut în perioada.

Te-ar putea interesa și: Ședința acționarilor Nuclearelectrica: Ministerul Energiei a blocat proiectul reactoarelor mici de la Doicești