- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

O biserică ortodoxă românească din Elveţia controlează o companie cu venituri de zeci de milioane de euro

13 Feb, 15:52 • Russo George
O mănăstire ortodoxă românească din Elveția conduce o companie globală activă pe piața auto și pe cea imobiliară, cu venituri de milioane de euro, dezvăluie o investigație realizată de cotidianul elvețian de limbă germană Tages-Anzeiger.
O biserică ortodoxă românească din Elveţia controlează o companie cu venituri de zeci de milioane de euro

Les Sciernes-d’Albeuve este un mic sat de munte din districtul Gruyères, din cantonul Fribourg, Elveţia. În oraș, la unsprezece kilometri sud de Bulle, maica Antonia a întemeiat în 2013 o mănăstire ortodoxă română. A fost trimisă în Elveția de Iosif Pop, Mitropolitul Bisericii Ortodoxe Române pentru Europa de Vest și de Sud.

Compania din Elveţia are filiale în Franța, România și Marea Britanie

Mănăstirea se numește Monastère de la Protection de la Mère de Dieu (Mănăstirea Protecției Maicii Domnului) și în ea trăiesc aproximativ o duzină de femei. Potrivit sursei citate, în articolul cu titlul „Stareța din Freiburg, implicată în corporație. Afacerea misterioasă cu mașini a maicii Antonia”, maica Antonia figurează în registrele comerțului din Elveția și Franța sub numele ei real.

Din iulie 2019, stareța mănăstirii a condus BCCH Group Switzerland AG în calitate de director, cu semnătură individuală. Compania operează în sectoarele de retail auto și imobiliare în toată Europa și Asia, potrivit site-ului acesteia, citat de Stiridiaspora.

Compania are filiale în Franța, România și Marea Britanie, iar în 2022 a declarat vânzări de peste 36 de milioane de lei în România. Deși stareța Antonia a renunțat la funcția de administrator unică a companiei la sfârșitul anului 2023, legătura dintre mănăstire și BCCH Group persistă.

Potrivit cercetărilor publicației amintite, sora Antonia figurează în registrele comerțului din Elveția și Franța sub numele ei real. Din iulie 2019, stareța mănăstirii a condus BCCH Group Switzerland AG în calitate de director cu semnătură individuală. Compania operează în sectoarele de retail auto și imobiliare în toată Europa și Asia, potrivit site-ului companiei.

După înființare, adresa firmei a fost înscrisă în registrul comerțului direct la mănăstire. Mănăstirea în sine este o asociație care, la fel ca toate mănăstirile din cantonul Fribourg, este scutită de taxe, potrivit ziarului.

Citeşte şi: Mesajul de adio lăsat de milionarul Virgil Chirică înainte de a-și lua zilele. Bărbatul de 46 de ani, găsit fără viață în vila sa din Voluntari

Potrivit raportului, BCCH Group are mai multe sucursale, una în Franța, una în România și una la Londra. În România, cifrele de afaceri ale companiei sunt disponibile public: în 2022, BCCH Group Switzerland AG ar fi declarat vânzări de peste 36 de milioane de lei, ceea ce înseamnă aproape 7 milioane de franci (peste 7 milioane de euro, n.r.)

La sfârșitul anului 2023, numele stareței Antonia de administrator BCCH cu o singură semnătură a fost scos din registrul comerțului, scrie ziarul. Stareța nu a dorit să comenteze informațiile din media asupra BCCH Group Switzerland AG.

Cu toate acestea, legătura companiei cu mănăstirea încă există. Adresa companiei se află acum la o cabană de lemn din Les Sciernes-d’Albeuve care aparține unui cuplu din Geneva și a cărui cutie poștală are pe ea numele de familie a doi români.

Conform registrului comerțului, femeia face parte din consiliile de conducere ale tuturor companiilor BCCH. Când jurnaliștii au sunat la soneria cabanei, două călugărițe au deschis-o și au spus că locuitorii sunt plecați, mai scrie sursa citată.

Citeşte şi: Elvira Dumitrescu, femeia care a contribuit la cele mai mari lucrări din România. De meserie inginer minier, la 84 de ani muncește cu spor și dansează tango

Urmărește Daily Business pe Google News