- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

O femeie stabilită în Spania dezvăluie de ce nu revin românii în țară: ”Sperăm și avem încredere că se vor rezolva și aceste lucruri”

23 Sep, 12:37 • Russo George
Adriana Mureșan, o româncă stabilită în Spania, fondatoarea organizației RoOmenia-Voluntari în Europa, a fost recent invitată în emisiunea „România are nevoie de tine, implică-te”, unde a discutat despre motivele pentru care românii din străinătate aleg să nu se întoarcă acasă.
O femeie stabilită în Spania dezvăluie de ce nu revin românii în țară: ”Sperăm și avem încredere că se vor rezolva și aceste lucruri”

Într-un dialog cu jurnalistul Bogdan Bolojan, Adriana a explicat de ce românii plecați din România în Spania și alte țări europene nu se întorc în țară, în ciuda progreselor pe care țara noastră le-a înregistrat în ultimii ani.

„Eu cred că sunt în asentimentul tuturor când spun ceea ce ne lipsește. România a progresat, a crescut foarte mult, oportunitățile de muncă, de trai sunt fantastice. Dar lipsește stabilitatea, comoditatea instituțiilor. Și aici înglobez administrație publică, sănătate, învățământ.

Noi toți ne-am întoarce foarte repede, eu prima, dacă sistemul de sănătate din România ar funcționa la nivelul Spaniei. Dacă administrația publică ar funcționa la nivelul Spaniei, pentru că eu aici trăiesc. Dacă instituțiile în general ar funcționa.

Eu, sincer, urmăresc cu mare interes. Am văzut la știri că se va digitaliza tot ce ține de instituții publice. Sunt foarte curioasă, mi-ar plăcea. Despre asta e vorba. E singurul lucru care ne ține la momentul actual departe de a face pasul definitiv și de a ne întoarce acasă. Însă sperăm și avem încredere că se vor rezolva și aceste lucruri. În momentul în care va funcționa sistemul de sănătate, sistemul de învățământ, poliția, primăriile, consiliile județene, când nu vor mai fi acele cozi pentru hârtii.

Nu demult am fost în țară, în aprilie, și am avut de trecut pe la primărie unde mi-am schimbat buletinul. Deci, du-te încolo, vino încoace, încă o copie și încă o copie. E chitanța asta, cealaltă, nu-i bine, stai, extras de carte funcțională, nu-i vine nici așa. Mai fă o cerere. E năucitor. Nu înțelegi nimic, ți se vorbește în chineză pur și simplu când ești purtat dintr-un birou într-altul.

Este într-adevăr o posibilitate reală să ne întoarcem dacă lucrurile merg așa cum trebuie să meargă spre bine și se remediază aceste aspecte. Că doar despre asta e vorba la ora actuală. Nici nu s-au rezolvat. Economia e ok, locuri de muncă sunt, salariile sunt foarte bune. De multe ori sunt mai mari în România decât în Occident, pe anumite paliere”, spune Adriana Mureșan, potrivit Stiridiaspora.

Cât câștigă românii din Spania

Pe lângă problemele de infrastructură, Adriana Mureșan a discutat și despre aspectele economice, comparând salariile din România cu cele din alte țări europene.

„Depinde de zonă. O chirie poate începe de la 300 până la 2.500 euro, în Madrid, Barcelona de exemplu. Depinde de pretenții, depinde de venituri. Salariul minim la ora actuală este 1.150 euro. Comparând cu nivelul de trai din România, pot să spun că e mai mare, pentru că viața e mai ieftină. E mult mai ieftină viața în Spania. Au avut grijă să reducă TVA-ul la produse de bază.

Eu, sincer, mă înfior de cât ori mă duc acasă și mă gândesc cum trăiesc cu oamenii, pentru că văd diferența de preț la raft, la produse bază. Dar asta este.

În foarte multe țări, pe anumite paliere, salariile românilor plecați sunt mai mici decât cele din România. Eu am fost șofer și am obiceiul să transform în litri de motorină. Câți litri de motorină iau cu salariul meu aici? Câți litri iau în Austria? Câți iau în Germania? Și acolo se vede cu adevărat nivelul de trai, puterea de cumpărare”, mai spune fondatoarea organizației RoOmenia-Voluntari în Europa.

Citește și: Garsoniera din București care se vinde cu mai puțin de 15.000 de euro. Cum poți deveni proprietar