Începutul înșelătoriei are loc pe rețelele sociale, mai ales pe platforma Facebook, unde sunt promovate anunțuri sponsorizate care prezintă imagini cu depozite pline de valize, sugerând că acestea sunt bagaje nerevendicate și sunt vândute la un preț simbolic de 2 euro.
Anunțurile promit livrarea valizelor, sugerând că acestea nu au fost deschise și conținutul lor este necunoscut, și oferă posibilitatea returnării produselor în termen de 30 de zile.
Cu toate acestea, atunci când un utilizator interesat introduce datele cardului pentru achiziție, infractorii cibernetici preiau controlul asupra acestor informații sensibile, scrie Rotalianul.
Multe dintre anunțuri folosesc imagini false care arată depozite aeroportuare pline de valize, dar care, în realitate, sunt înşelatoare. De exemplu, un anunț pretinde că valizele provin de la aeroportul din Veneția, dar în imagine apare un semn distinctiv al aeroportului din Roma.
Aceasta nu este prima încercare de înşelătorie de acest gen, având precedente chiar de la începutul anului, când au fost promovate bagaje pierdute la aeroportul Fiumicino din Roma. În ultima săptămână, au fost create noi profiluri false ale aeroporturilor.
Escrocii sunt deosebit de creativi, ei creează profile false ale aeroporturilor din întreaga lume, de la Auckland (SUA) la Oslo (Norvegia).
Reprezentanții Aeroportului Fiumicino din Roma, unul dintre cele vizate de aceste înșelătorii, au declarat pentru Fanpage.it că au identificat cel puțin două duzini de astfel de cazuri recente, evidențiind o problemă persistentă și în creștere.
Când paginile sunt raportate, se intervine prin securitatea informatică a aeroportului și ulterior prin poliția poștală. În orice caz, niciun aeroport nu poate autoriza și gestiona vânzarea de bunuri pierdute.
Dacă obiectul pierdut nu este revendicat în termen de un an, devine proprietatea statului și este apoi vândut într-o licitație publică organizată împreună cu Institutul de Vânzări Judiciare.
Astfel, utilizatorii sunt avertizați să fie vigilenți și să nu furnizeze informații personale sau financiare pe platformele online înainte de a verifica autenticitatea vânzătorului și a anunțurilor. Este esențial să fie întreprinse măsuri de precauție pentru a evita căderea victimă acestor scheme frauduloase.