Ministerul Educaţiei propune pentru dezbatere publică un proiect privind competentele digitale ale elevilor, oficialii vorbind despre importanţa dezvoltării unor astfel de abilităţi în cazul hărțuirii online, ceea ce ar face ca din septembrie, elevii să aibă o nouă materie la școală, informează bugetul.ro.
Ministerul Educației a transmis într-un comunicat de ce este important să se implementeze acest proiect. Competențele digitale sunt vitale în ziua de astăzi, când apar din ce în ce mai multe escrocherii online, unde cei neexperimentați cu tehnologia cad în plasă foarte ușor. Oficialii doresc ca noua materie să intre în vigoare încă de la începutul anului școlar 2024-2025.
„Implementarea acestui cadru permite definirea unor tematici și activități de învățare relevante, atât din perspectivă curriculară, cât și pentru viitoare programe de formare profesională.
Profilul competențelor digitale acoperă șase arii principale, de la utilizarea dispozitivelor digitale și alfabetizarea informațională, la siguranța cibernetică și utilizarea responsabilă a tehnologiei.
Aceste arii asigură dezvoltarea unei game largi de abilități, esențiale pentru viața personală și profesională a elevilor”, a transmis Ministerul Educației într-un comunicat, potrivit EduPedu.ro.
Te-ar putea interesa și: Apare o nouă materie în școli. Marcel Ciolacu: „Reprezintă un pas important pentru cunoaşterea istoriei tragice a romilor”
foto: nouă materie în școli
Toți elevii, de la școala primară, până la liceu, vor urma cursurile predate în cadrul acestei discipline. Elevii vor învăța despre modul în care inteligența artificială influențează epoca contemporană și vor întreprinde abilități pentru a se feri de pericolele de pe internet.
„Crearea de conținut digital în formate specifice pentru anumite scopuri/domenii (de exemplu, pentru birotică, texte/știri, eseuri, audio, video, imagini, pagini web, programe în limbaj de programare), utilizând tehnici și instrumente dedicate” și „utilizarea etică și responsabilă a inteligenței artificiale pentru a crea automat conținut digital (de exemplu, știri, eseuri, muzică, imagini, video, pagini web)”, potrivit comunicatului.
Nu este prima dată când se implementează o nouă materie în școli după pandemie. Elevii de clasa a XI-a şi a XII-a studiază încă de anul trecut, o oră pe săptămână, „Istoria Evreilor. Holocaustul”, materie pe care președintele Klaus Iohannis a promulgat-o încă din luna noiembrie a anului 2021.
„Noul curriculum propune elevilor nu doar cunoașterea istoriei evreilor și a momentelor tragice petrecute la jumătatea secolului trecut, ci și dezvoltarea unor valori umaniste și al toleranței, respectiv atitudini specifice cetățeniei democratice care trebuie formate și consolidate pe parcursul anilor de liceu”, spunea anul trecut Ligia Deca, ministrul Educaţiei.
Te-ar putea interesa și: Teqball, noua materie predată în facultăți! Studenții sunt entuziasmați de noile vești