Aurelia Sandu este o pensionară din Brăila care probabil este cea mai cunoscută româncă de către operatorii STS.Serviciul de Telecomunicații Speciale a anunțat că femeia a apelat numărul unic de urgență de 11.000 de ori în cursul anului 2022, practic, de vreo 30 de ori pe zi.
Spune că este în conflict cu mai mulți vecini din bloc și speră ca oamenii legii să-i aducă rezolvarea. Apelurile dovedite nejustificate i-au adus o amendă de 2.000 de lei, însă asta nu a oprit-o, conform digi24.ro
Brăileanca, în vârstă de 67 de ani, a apelat de 11.000 de ori numărul de urgență 112. Femeia recunoaște că suna o dată pe oră la 112 pentru a reclama tot felul de situații, care nu avea însă nicio legătură cu realitatea.
Dacă polițiștii ar fi amendat-o pentru fiecare apel inutil la 112, pensionara ar avea de plătit o sumă uriașă, mai exact 22 de milioane de lei.
Aurelia Sandu, pensionară: „Mi-au bătut și în ușă. Am sunat, în special, ca să anunț poliția, să-și ia măsurile care trebuie legat de persoanele astea. Am chemat și salvarea, pentru că mi se făcea rău”
Reporter: „Ultima dată când ați sunat la 112? Aurelia Sandu: Ieri, parcă. Ieri. Eu sunt scurtă, nu stau la povești. Am bătut recordul”
Elena Ostache, purtător de cuvânt IPJ Brăila, spune că în anul 2022 au fost aplicate un număr de 1.113 sancțiuni contravenționale în Brăila.
Nu e singura persoană care a abuzat de Serviciul 112. Din păcate, există mulți oameni care sună apelează numărul unic de urgență și solicită diferite informații care nu sunt de competența Serviciului 112.
De exemplu, o persoană din Vrancea a sunat anul trecut la 112, de peste 5.000 de ori, doar ca să le aducă injurii operatorilor de la Serviciul de Telecomunicații Speciale.
Tot anul trecut, operatorii STS au răspuns la peste 10 milioane de apeluri, iar aproape jumătate dintre ele au fost pentru cazuri care nu erau urgente.
„Sunt persoane care sună și pentru un sfat medical. Le transmitem că suntem apel de urgență, doar pentru urgențele majore. Sunt și persoane depresive. Le recomandăm să meargă la psiholog”, a spus Geta Conţescu, asistent dispecerat SAJ Galaţi.
Apelarea abuzivă a numărului de urgență 112 le poate aduce oamenilor amenzi de până la 2.000 de lei. În cazul în care situația se repetă, amenzilor pot ajunge chiar și până la 4.000 de lei.
Autorităţile reamintesc că cei care sună nejustificat la 112 pot fi sancționați cu până la 200 de ore de muncă în folosul comunității. Dacă fapta este repetată în interval de o lună, sancțiunea maximă poate ajunge și 400 de ore de muncă în folosul comunității.
STS le recomandă oamenilor să apaleze 112 doar în situațiile în care viața, proprietatea sau mediul sunt în pericol.