Prim-ministrul Albaniei, Edi Rama, a anunțat planul de a oferi minorității religioase Bektashi propria enclavă suverană în Tirana, asemănătoare Vaticanului din Roma, ca un simbol al promovării toleranței religioase.
Viitorul „Stat Suveran al Ordinului Bektashi” va avea un statut juridic special în Albania, iar detaliile acestui proiect sunt în curs de elaborare de către experți juridici și internaționali. Proiectul de lege urmează să fie aprobat de Parlament, dar nu este clar ce țări vor recunoaște suveranitatea acestui nou stat.
Bektashi este un ordin șiit sufi, fondat în secolul al XIII-lea în Turcia, dar care are acum sediul în Albania, scrie thenewyorktimes.
Te-ar mai putea interesa și: Ce este vinul de gheață? Licoarea specială a stat pe masa papei Francisc la Blaj, în 2018, și este comandat anual de Vatican
foto: Vatican
În prezent, o echipă de experți lucrează la definirea statutului suveran al acestui microstat, iar proiectul de lege urmează să fie aprobat de Parlament. Dacă va fi realizat, noul stat Bektashi va avea propria administrație, pașapoarte și frontiere, devenind unul dintre cele mai mici state din lume, cu o suprafață de doar 10 hectare.
Baba Mondi, liderul spiritual al Ordinului Bektashi, susține că acest proiect este un „miracol” și speră ca puterile occidentale, inclusiv Statele Unite, să recunoască suveranitatea acestui stat. Statul va fi moderat, permițând libertatea de expresie religioasă și stiluri de viață variate, iar deciziile vor fi luate cu „dragoste și bunătate”, conform lui Baba Mondi.
„Ar trebui să avem grijă de această comoară, care este toleranța religioasă și pe care nu ar trebui să o luăm niciodată drept ceva care vine de la sine”, a spus el.
Domeniul Bektashi ar include o sală de întâlniri și rugăciuni cu cupolă, un muzeu dedicat istoriei ordinului, o clinică, o arhivă și birourile administrative ale lui Baba Mondi, liderul spiritual al comunității.
Baba Mondi se prezintă ca o figură deschisă și tolerantă, având o viziune progresistă pentru viitorul statului, care va permite consumul de alcool și libertatea de alegere în ceea ce privește vestimentația pentru femei.
„Poate că toată lumea va spune: „Acest tip este nebun. Au spus asta de multe ori înainte. Nu-mi pasă. Lucrul important, nebun sau nu, este să lupți pentru bine”, a mai spus el.
El a mai afirmat că nu vor exista reguli stricte privind stilul de viață, subliniind principiile de iubire și acceptare în comunitatea Bektashi.
„Dumnezeu nu interzice nimic; de aceea ne-a dat minți. Toate deciziile vor fi luate cu dragoste și bunătate”, a spus clericul Edmond Brahimaj, cunoscut de adepți sub numele de Baba Mondi.
Baba Mondi, în vârstă de 65 de ani și fost ofițer al armatei albaneze, este venerat de milioane de oameni din întreaga lume, sub titlul de Sfinția Sa Haji Dede Baba.
„Merităm un stat, suntem singurii din lume care spun adevărul despre islam și nu îl amestecăm cu politica”, a spus el.
Baba Mondi afirmă că membrii ordinului merită un stat și că sunt „singurii din lume care spun adevărul despre islam”, separându-l de politică. El mai spune că dimensiunea statului nu este importantă și că nu își dorește să devină un dictator, recunoscând că autoritatea sa este limitată doar de Dumnezeu.
„Numai Dumnezeu nu face greșeli”, a spus el.
Baba Mondi, liderul comunității Bektashi, a condamnat extremismul islamic, descriind militanții care recurg la violență pentru a-și impune credința ca fiind „doar cowboy”. Acesta s-a angajat de mult timp în promovarea toleranței religioase și a participat la un marș împotriva terorismului alături de prim-ministrul Edi Rama, după atacul din 2015 asupra săptămânalului Charlie Hebdo, care a lăsat 12 morți.
Te-ar mai putea interesa și: Sute de mii de români s-au reîntors în ţară în ultimii ani. Care a fost motivul pentru care au revenit acasă