Cercetătorii au emis ipoteza că acest parazit ar putea schimba caracteristicile gazdei pentru a crește șansele de reproducere sexuală. Un studiu din 2011 a constatat că șobolanii masculi afectați de toxoplasmă erau mult mai populari în rândul femelelor decât cei neafectați, scrie atlas-geografic.net
Oamenii de știință se așteptau la un astfel de rezultat întrucât observaseră în trecut că masculii infectați cu Toxoplasma gondii au niveluri ridicate de testosteron – un hormon despre care se crede că are o influență puternică asupra atractivității.
Cercetătorii au realizat un studiu, publicat de IFL Science, care a implicat 35 de persoane infectate și 178 de persoane neinfectate. În plus, a existat un grup separat de „evaluatori” care au fost rugați să își spună părerea despre fiecare participant în funcție de atractivitate. Fiecare dintre participanții din ambele grupuri a fost analizat în funcție de anumiți parametri care au legătură cu atractivitatea ca indicele de masă corporală și simetria feței.
Atunci când rezultatele au fost centralizate, cercetătorii au observat o diferență semnificativă între cele două grupuri. Persoanele infectate au fost percepute ca fiind mai sănătoase și mai atractive. Bărbații infectați au fost percepuți ca având fețe mai simetrice, iar femeile infectate au fost considerate ca fiind mai atractive
Aceste rezultate sunt în concordanță cu cercetările anterioare la șobolani, sugerând că parazitul poate schimba direct caracteristicile faciale și corporale ale unei gazde pentru a crește șansele lor de împerechere.
În cadrul unui experiment separat, 205 persoane au fost rugate să evalueze aspectul participanților la experiment prin fotografii. Voluntarii au remarcat că persoanele afectate de toxoplasmă sunt mai atractove decât cele neafectate.
Unele studii au identificat creșteri ale testosteronului la bărbații infectați cu Toxoplasma gondii, ceea ce ar putea explica modificările în structura facială observate la bărbați. O ipoteză lansată de către cercetători este aceea că oamenii mai sănătoși ar putea să își permită costurile fiziologice ale prezenței unui parazit, modificând aparența persoanelor infectate.
În prezent, efectul Toxoplasma gondii asupra aspectului oamenilor rămâne la stadiul de ipoteză. Oamenii de știință consideră că trebuie efectuate mult mai multe studii pentru a înțelege exact ce se întâmplă la nivel celular.
Autorii cred că lucrarea ar putea fi extrem de importantă în înțelegerea modului în care paraziții și gazdele umane interacționează.
„Luate împreună, aceste rezultate pun bazele cercetărilor viitoare privind manipularea gazdei umane de către agenți patogeni și paraziți cu transmitere sexuală”, scriu autorii.
Citește și: Mai mult de jumătate din români spun că era mai bine „înainte”. Rezultatele uimitoare ale unui sondaj