Românii care dețin câini din rasele ciobănesc german, ciobănesc belgian (Malinois), labrador și springer spaniel, sunt invitați să participe la acest proiect. Aceștia trebuie să trimită un e-mail la adresa [email protected] până la data de 31 iulie, ora 14:00, în care să menționeze datele de contact, numărul de telefon, datele câinelui, prețul estimativ și data prezentării pentru evaluare. Evaluările vor avea loc la Centrul Chinologic Sibiu, între 6-8 august, începând cu ora 09:00.
În ziua evaluării, proprietarii de câini trebuie să prezinte dovada dreptului de proprietate asupra animalului, carnetul de sănătate avizat la zi și pedigree-ul. Poliția Română a subliniat că, pentru exemplarele canine care vor trece evaluarea, proprietarii vor trebui să efectueze un test de displazie în termen de maximum 20 de zile. Această cerință asigură că doar câinii sănătoși și apți pentru misiuni vor fi selectați.
„Poliția Română achiziționează 45 de exemplare canine cu pedigree, cu vârsta între 10 și 16 luni și, cel mai important, din rasele ciobănesc german, ciobănesc belgian (Malinois), labrador și springer spaniel. Dacă te regăsești în anunțul de mai sus, trimite un e-mail la [email protected], până la data de 31 iulie, ora 14:00, în care să menționezi: datele de contact ale tale, numărul de telefon, datele exemplarului canin, prețul estimativ și data prezentării pentru evaluare”, se arată pe pagina de Facebook a Poliției Române.
Serviciul de Poliție Canină din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București a devenit o unitate de sine stătătoare în urma implementării Planului de măsuri pentru restructurarea și reorganizarea activităților cu câini de serviciu în Poliția Română, conform programului-cadru nr. 180.182 din 08.08.2006. Obiectivul general al acestui plan este dezvoltarea capacității de acțiune a formațiunilor dotate cu câini de serviciu pentru a atinge standardele europene în ceea ce privește serviciul polițienesc oferit comunității.
Structura actuală a Serviciului de Poliție Canină este împărțită în două compartimente, bazate pe specializarea câinilor de serviciu: Compartimentul conducători câini de mirosuri și Compartimentul conducători câini de patrulare și intervenție. Această diviziune permite o mai bună organizare și utilizare a resurselor canine în funcție de nevoile specifice ale diferitelor tipuri de misiuni operative.
Pentru a facilita procesul de achiziție și a răspunde întrebărilor, cei interesați pot să se deplaseze la Centrul Chinologic Sibiu (Calea Dumbrăvii, nr. 157) sau să contacteze telefonic instituția la numărul 0269/235181. Aceste măsuri asigură transparența și accesibilitatea procesului de selecție, încurajând participarea unui număr cât mai mare de proprietari de câini calificați.