- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Orășelul de munte din România care îi atrage pe turiști ca un magnet! Peste jumătate de milion de vizitatori trec anual pragul pensiunilor și hotelurilor din zonă

10 Jun, 13:41 • Bucătaru Gabriela
În ultimii 20 de ani, Râșnov, orășelul micuț și cochet, situat la intersecția dintre Bran, Poiana Braşov, Braşov şi Predeal, a atras ca un magnet turiștii din întreaga lume. Anual, peste jumătate de milion de turiști vizitează acest loc de poveste, iar pensiunile și hotelurile din zonă primesc astăzi de 250 de ori mai mulţi oaspeți decât la începutul anilor 2000.
Orășelul de munte din România care îi atrage pe turiști ca un magnet! Peste jumătate de milion de vizitatori trec anual pragul pensiunilor și hotelurilor din zonă

Orășelul de munte din România care îi atrage pe turiști ca un magnet! În timp ce potențialul altor zone turistice de la noi rămâne neexploatat, Râșnov pare că a descoperit cheia succesului.

Citește și Mergi la munte sau la mare? Cum poți evita aglomerația din trafic. Principalele rute de ocolire

Orășelul de munte din România care îi atrage pe turiști ca un magnet!

Dacă la începutul anilor 2000, Râșnovul era vizitat de maximum 2.ooo de turiști, în 2021, conform datelor INS, numărul celor care au vizitat superbul oraș a depășit pragul 75.000, de 250 de ori mai mulţi decât acum 20 de ani. Această explozie a numărului turiștilor care vin în Râșnov a determinat o creștere a numărului de pensiuni, hoteluri sau moteluri, de la circa 130, cât erau în 2001, la peste 1.400 în 2021.

Rețeta este una extrem de simplă: un mix de investiții publice și private care iată că au dat rezultate uluitoare și au pus Râșnovul pe harta destinațiilor turistice din România care nu trebuie ratate.

Orășelul care acum a devenit o stațiune turistică de interes național a fost supus în perioada 2014-2016, unui proces amplu de restaurare. Astfel, tot centrul a devenit zonă pietonală şi sub aceasta a fost construită o parcare subterană. De asemenea, anterior, în zona de nord-est a oraşului fusese amenajată Promenada Sissi, o zonă pietonală la marginea pădurii, frecventată de turişti şi localnici.

Cu toate acestea, cea mai importantă investiţie privată este cea de la Dino Parc, cel mai mare parc cu dinozauri din Europa de Sud-Est.

Dino Parc este un muzeu în aer liber care se întinde pe o suprafață de 3,5 hectare. Acesta şi-a deschis porţile în 2015, după o investiţie de 5 milioane de euro, realizată în proporţie de 70% din fonduri europene.

Anul trecut, Dino Parc a raportat afaceri de 19,2 milioane de lei, în creştere cu 11% faţă de 2021 şi a primit 455.000 de turişti, majoritatea familii cu copii. Dino Parc are peste 100 de dinozauri în mărime naturală, inclusiv celebrul T-Rex sau Seismosaurus, gigantul de 45 de metri care genera câte un mic seism la fiecare pas.

”Ne bucurăm că Râşnov a fost în atenţia turiştilor şi în 2022. Anul 2023 rămâne însă un an al incertitudinilor, iar turismul local poate fi influenţat atât de factori externi precum situaţia războiului, starea financiară generală a ţării, salarii, inflaţie, vouchere de vacanţă, dar şi de factori locali ca situaţia parcărilor, finalizarea procesului de renovare a Cetăţii Râşnov, completarea portofoliului Dino Parc cu alte oferte şi atracţii din zonă”, a declarat Adrian Apostu, managerul Dino Parc, potrivit businessmagazin.ro.

Un alt atu al Râșnovului este poziția pe care acesta o are și care completează perfect potențialul turistic al orașului. Cocheta stațiune este situată la 15-20 de minute de Castelul Bran, oraşul Braşov, Poiana Braşov sau Predeal, ceea ce o face un punct de atracţie indiferent de anotimp. Pentru un turist care vrea să schieze în Poiana Brașov şi nu își dorește să dea o mică avere pe cazare, Râşnovul poate fi soluţia perfectă.

Pe lângă obiectivele turistice pe care le-am menționat anterior, Râşnov are şi atracţii mai puţin cunoscute de turişti, dar foarte populare în rândul localnicilor cum este de exemplu, traseul Râşnov-Bisericuţa Păgânilor – Stânca Belvedere.

Oamenii locului spun că plecarea pe traseu, care este unul uşor spre mediu, se poate face inclusiv din Valea Cetăţii, de unde se urcă la cetate sau la Dino Parc. Este un traseu marcat care, într-un final, ajunge în Poiana Braşov. Până la Bisericuţa Păgânilor, un ansamblu de stânci, traseul durează o oră şi un sfert la pas relaxat şi pe drum se poate vizita şi Peştera Râşnoavei, o peşteră sălbatică. De acolo, în 5 minute se ajunge la Stânca Belvedere, de pe care, aşa cum îi spune şi numele, se văd pe o rază de aproape 360 de grade numai vârfuri de arbori şi Bucegii.

„Traseul în sine este spectaculos şi, deşi destul de aproape de oraş, îţi dă senzaţia că eşti undeva în mijlocul naturii, departe de civilizaţie. Ai pădure deasă, pajişti montane, stânci, o peşteră, dar care nu este amenajată pentru turism. Este un loc foarte mişto unde poţi să petreci câteva ore de care să nu îţi pară rău”, a declarat o turistă din Brașov.

Cei care merg în Râșnov vara aceasta nu trebuie să rateze Cheile Râşnoavei, care se află pe drumul spre Predeal, o zonă ideală pentru o plimbare relaxată între stânci, unde se practică şi alpinismul şi se poate practica bungee-jumping.

2022 a fost un an prolific pentru turismul din România, spun jucătorii care activează în acest domeniu, însă anul acesta, inflația a adus foarte multe incertitudini. Cu toate acestea  Adrian Apostu este de părere că anul turistic, cel puţin pentru Râşnov şi Dino Parc, va fi la acelaşi nivel ca în anul precedent.

„Noi vedem potenţialul de creştere a zonei Râşnovului şi vom face tot ce ne stă în putinţă să ajutăm la atingerea acestui obiectiv. Per total, estimăm că va fi un an destul de asemănător cu anul trecut, cu multe incertitudini, dar şi cu o nevoie reală de opţiuni atractive când vine vorba de petrecerea timpului liber şi explorare în natură pentru familii şi copii”, a spus Adrian Apostu.

 

Citește și O nouă variantă de traseu pentru Autostrada Ploiești – Brașov. CNAIR anunță că viteza maximă admisă este de 80 kilometri pe oră pentru reducerea costurilor

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Instagram introduce funcția de programare a mesajelor. Îi va ajuta pe foarte mulți utilizatori
Instagram introduce funcția de programare a mesajelor. Îi va ajuta pe foarte mulți utilizatori
Categoria de români care câștigă cel puțin 176 de lei pe zi. Este una dintre cele mai cunoscute meserii din România
Categoria de români care câștigă cel puțin 176 de lei pe zi. Este una dintre cele mai cunoscute ...
Cine este, cum arată și cu ce se ocupă soția lui Nicușor Dan. Primarul are doi copii alături de Mirabela Grădinaru
Cine este, cum arată și cu ce se ocupă soția lui Nicușor Dan. Primarul are doi copii alături de ...
Câți bani face Ilinca Vandici din afacerea cu parfumuri. Proiectul vedetei se bucură de un mare succes
Câți bani face Ilinca Vandici din afacerea cu parfumuri. Proiectul vedetei se bucură de un mare succes
Brigitte Pastramă, cadou de peste 100.000 de euro din partea soțului. Nu oricine și-ar permite un asemenea lux
Brigitte Pastramă, cadou de peste 100.000 de euro din partea soțului. Nu oricine și-ar permite un ...
Transportul public devine gratuit din 1 ianuarie 2025. Măsura luată de primar pentru combaterea poluării
Transportul public devine gratuit din 1 ianuarie 2025. Măsura luată de primar pentru combaterea poluării
Dan Șucu, noul patron al echipei Genoa. Finanțatorul Rapidului a preluat 77% din acțiunile legendarului club din Italia
Dan Șucu, noul patron al echipei Genoa. Finanțatorul Rapidului a preluat 77% din acțiunile legendarului ...
Elena Lasconi îi cere lui Klaus Iohannis să-și dea demisia: „Să facă asta dacă are onoare”
Elena Lasconi îi cere lui Klaus Iohannis să-și dea demisia: „Să facă asta dacă are onoare”
Auchan retrage de pe piață un produs consumat de mulți români. O bacterie periculoasă a fost descoperită
Auchan retrage de pe piață un produs consumat de mulți români. O bacterie periculoasă a fost descoperită
Prognoza meteo 19 decembrie 2024. Temperaturi mai ridicate decât în mod normal în toată țara
Prognoza meteo 19 decembrie 2024. Temperaturi mai ridicate decât în mod normal în toată țara
Ce salariu are o farmacistă în Franţa. Elena Andreea rupe tăcerea: diferenţe uriaşe faţă de România
Ce salariu are o farmacistă în Franţa. Elena Andreea rupe tăcerea: diferenţe uriaşe faţă de România
Motivul pentru care fondatorul TikTok nu își lasă copiii să folosească aplicația. În 2021, a fost declarat cel mai popular site web
Motivul pentru care fondatorul TikTok nu își lasă copiii să folosească aplicația. În 2021, a fost ...
Schimbare majoră în învăţământ! O categorie de elevi va putea termina liceul mai repede. Vor putea promova doi ani într-unul singur.
Schimbare majoră în învăţământ! O categorie de elevi va putea termina liceul mai repede. Vor putea ...
Val de concedieri înainte de Crăciun la o companie importantă din România. Aproape 300 de români rămân fără locuri de muncă în prag de sărbători
Val de concedieri înainte de Crăciun la o companie importantă din România. Aproape 300 de români ...
Creșterea pensiilor și salariilor din 2025, pusă sub semnul întrebării. Ciprian Ciucu, prim-vicepreședinte PNL: „Guvernul trebuie să oprească indexarea salariilor și a pensiilor. Efectiv, România nu își permite să mai adauge 25 de miliarde la deficit!”
Creșterea pensiilor și salariilor din 2025, pusă sub semnul întrebării. Ciprian Ciucu, prim-vicepreședinte ...
Categoria de angajați care va beneficia de o majorare salarială de 1.000 de lei începând din 2025. Salariile acestora au crescut cu aproximativ 40% în ultimii doi ani
Categoria de angajați care va beneficia de o majorare salarială de 1.000 de lei începând din 2025. ...
Cum să îți îmbunătățești rapid pronunția în limba germană
Cum să îți îmbunătățești rapid pronunția în limba germană
Prețurile la cazare, în Craiova, în preajma sărbătorilor, de 2 sau 3 ori mai mari decât în marile capitale europene
Prețurile la cazare, în Craiova, în preajma sărbătorilor, de 2 sau 3 ori mai mari decât în marile ...