Averile celor mai bogați oameni din lume sunt într-o continuă expansiune, în concordanță cu creșterea prosperității globale. Aproape 30.000 de „centi-milionari” (oameni cu averi de cel puțin 100 de milioane de dolari) au fost identificați recent într-un raport al New World Wealth, care se concentrează pe marile metropole financiare ale lumii.
Conform datelor colectate de Henley & Partners și prezentate de VirtualCapitalist, primele 10 orașe cu cei mai mulți centi-milionari includ capitale financiare de renume, precum New York, Londra, Paris, dar și regiuni din Asia, precum Shanghai, Singapore și Hong Kong, potrivit bugetul.ro.
Te-ar mai putea interesa și: Revenirea lui Trump creează peste 11.000 de noi milionari Bitcoin. Euro şi lira sterlină se prăbuşesc
foto: orașul milionarilor
New York conduce acest clasament cu 744 de persoane extrem de bogate, urmat de Bay Area (inclusiv San Francisco și Silicon Valley) cu 675 de magnați. Proiecțiile pentru următorul deceniu sugerează că aceste metropole vor înregistra o creștere semnificativă a populației de ultra-bogați, de peste 50%. În SUA, patru orașe se află în topul global, iar în Europa, Londra și Paris sunt în frunte, alături de capitale asiatice, cum ar fi Beijing.
România nu este absentă din acest context global, având șase miliardari recunoscuți la nivel internațional. Conform unui clasament Forbes, cei mai bogați români sunt Daniel Dines (cofondatorul UiPath, cu o avere estimată la 2,7 miliarde de dolari), Ion Țiriac, frații Pavăl, Ion Stoica și Matei Zaharia. Aceștia au un total de 10,6 miliarde de dolari în averi combinate. Dines, cel mai bogat român, se află pe locul 1.238 în clasamentul global al miliardarilor.
Pe lângă aceste metropole, care atrag capitaluri considerabile, o tendință globală este observată în ultimele decenii, de la o avere medie de 30 de milioane de dolari pentru a deveni „super-bogătași” în anii ’90, la pragul actual de 100 de milioane de dolari, arătând o creștere cu 50% a numărului acestor persoane în ultimii zece ani.
Te-ar mai putea interesa și: România are puțin peste 1.000 de bogați. Milionarii sunt săraci în acte, dar luxul și opulența nu le lipsesc