Accesul în acest oraș din Italia este permis doar prin intermediul rezervărilor online, fiind stabilit un număr maxim de 40.000 de vizitatori pe zi. Cei care își doresc să viziteze Veneția, Italia, vor fi obligați să își procure biletele în avans prin intermediul internetului.
Autoritățile locale au luat această decizie pentru a gestiona fluxul de turiști în timpul vacanțelor de primăvară și anumitor weekenduri din vară, perioade în care numărul vizitatorilor atinge cote maxime, conform New York Times.
Începând cu data de 25 aprilie, Veneția va începe să testeze o taxă de intrare zilnică și un plafon pentru accesul pe celebrele sale canale. Numărul de turiști va fi limitat la 40.000 de vizitatori pe zi, aceștia fiind obligați să își rezerve biletele online din timp.
„Este pentru prima dată în lume când se va face aşa ceva, un oraş întreg va putea fi rezervat”, declara primarul Luigi Brugnaro, în noiembrie 2023.
Michele Zuin, oficialul responsabil de buget și economie al orașului, a subliniat că obiectivul este „de a gestiona mai eficient numărul de turiști și de a descuraja turismul de masă, care este ceea ce generează, să spunem, dificultăți în ceea ce privește traiul în acest oraș”.
Restricțiile vor fi în vigoare între orele locale 08:30 și 16:00, inițial pentru un total de 29 de zile și vor acoperi majoritatea weekendurilor între 25 aprilie și mijlocul lunii iulie.
Turiștii vor trebui să își facă o rezervare online pentru vizita lor și să plătească o taxă de 5 euro pentru a obține un cod QR, care va fi verificat la punctele de intrare specificate în oraș și care le va asigura accesul în cartierele istorice ale Veneției. Restricțiile nu vor fi aplicate pe insulele mai mici din lagună, cum ar fi Murano, cunoscută pentru industria sa de fabricare a sticlei.
Potențiale amenzi, cuprinse între 50 și 310 euro, vor fi impuse celor care nu respectă noile reguli. Rezidenții și persoanele născute în Veneția, precum și elevii, muncitorii și proprietarii de imobile din oraș, vor fi exceptați de la plata taxei și de la obligația de a face o rezervare, a adăugat consilierul local Michele Zuin.
Vizitatorii cu vârste sub 14 ani vor trebui să fie înregistrați, dar vor avea acces gratuit. Se estimează că programul va costa 3 milioane de euro și va aduce încasări de aproximativ 700.000 de euro.