Pâinea, dar și cartofii, aduc kilograme în plus, dacă sunt depășite porțiile recomandate într-o zi. Mihaela Bilic spune că o variantă bună pentru a le înlocui este mămăliga, care poate fi consumată de oricine fără probleme.
„Trei linguri de mămăligă înseamnă o felie de pâine. Vorbim despre amidon, care se absoarbe lent în sânge și este cea mai bună variantă de carbohidrați”, a spus nutriționista pe rețelele sociale.
Mălaiul face parte din categoria glucidelor lente, ceea ce înseamnă că amidonul se absoarbe lent în sânge și oferă sațietate timp de 3-4 ore. O felie de mămăligă este echivalentă cu o felie de pâine, ceea ce înseamnă că ambele au 70-80 de calorii.
„Într-o farfurie ideală, mămăliga ocupă 1/4 din suprafață și este garnitura perfectă pentru carne, pește, brânză sau ouă. Este o alternativă la pâine, paste făinoase, orez sau cartofi, nu are gluten și ne scapă de balonare, dar îngrașă la fel”, a mai spus Mihaela Bilic.
Când vine vorba despre mezelurile din comerț, nutriționiștii trag un semnal de alarmă. Dar, printre ele sunt și variante care pot fi consumate cu moderație. Una este salamul de Sibiu, un mezel crud-uscat autentic, iar porția corectă este de 30-50 de grame, adică aproximativ patru-cinci felii subțiri.
„Un produs, de exemplu, de 100 de grame, a fost obținut din 150 sau 120 de grame de carne. Astea sunt, aș spune, mezelurile premium, mezelurile crud-uscate, deci asupra cărora nu s-a intervenit din exterior cu niciun fel de substanță, ci efectiv carnea respectivă a fost amestecată cu grăsime sau bucata de carne care conținea deja grăsimea de la animal a fost pusă la afumat, la fezandat. Mezelurile sunt intense în gust.
Atunci când le consumăm trebuie să le tăiem extrem de subțire. Porția corectă de mezeluri, pentru că de aici vine toată problema, trebuie să fie mult mai mică decât de carne.
Prin afumare, prin deshidratare, pierd apa și atunci concentrează proteinele și grăsimea. Deci dacă la carne avem porție corectă de 125-150 de grame, la mezeluri, cum ar fi salamul de Sibiu, porția corectă este ca și la brânzeturi – 30-50 de grame”, a spus Mihaela Bilic.