Pâinea este alimentul preferat al românilor și se găsește în toate magazinele. Însă, un anumit tip amintește de gustul copilăriei. Mihaela Bilic a dezvăuit că atunci când o consumă, îi este greu să se oprească din mâncat.
Medicu nutriționist a explicat care este diferența dintre pâinea albă și cea neagră, dar și care este cea mai bună în accepțiunea sa. Mihaela Bilic este de părere că lipia are o savoare care trimite oamenii direct în anii copilăriei.
„Apropo de pâine bună, ați gustat lipia? Se găsește în supermarket la raionul ‘proaspăt copt’ și are gustul pâinii din copilărie: albă, pufoasă și dulce… greu să te oprești”, a scris Mihaela Bilic pe pagina de Facebook.
Citește și: Se scumpește pâinea pe fondul secetei. Ce alte domenii din agricultură au mai fost afectate
Organizația Mondială a Sănătății recomandă consumul a 500 de grame de pâine pe zi, indiferent că este albă sau neagră. Cea din urmă are o făină mai puțin rafinată, care conține miezul bobului de grâu, dar și înveliș (tărâțe). Miezul bobului înseamnă proteine (gluten) și amidon (glucide lente), în timp ce tărâțele au fibre, minerale și vitamine.
„Aportul de fibre/tărâțe nu schimbă cu nimic conținutul caloric. Fibrele au zero calorii și nu hrănesc organismul, ci au rol mecanic, ajută la digestie prin accelerarea tranzitului intestinal.
Pâinea neagră este mai densă și mai grea, deci 100 g de pâine neagră ocupă un volum mai mic și pare mai puțină decât 100 g de pâine albă. O chiflă albă și pufoasă are 30 g, în timp ce o chiflă Graham are cel puțin dublu, deși amândouă arată la fel ca dimensiune.
Concluzia: pâinea neagră are câteva grame de fibre în plus, dar și o densitate calorică mai mare. Atenție la cantitate, dacă nu vreți să vă îngrășați! O franzelă/baghetă are 400 g, dar e umflată, pufoasă și pare multă.
În schimb, o pâine de secară are 500 g și e mică cât doi pumni. Tăiați felia cât mai subțire, faptul că e neagră nu înseamnă că nu are calorii!”, a mai notat Mihaela Bilic.