Panourile fotovoltaice şi maşina electrică, avantaj sau păcăleală? Cu toate acestea, este important să se ia în considerare costurile de întreținere și de înlocuire a componentelor, precum și eficiența și durabilitatea echipamentelor, înainte de a face o astfel de investiție.
Un român a calculat în cât timp ar urma să amortizeze investiția în panouri fotovoltaice și o mașină electrică şi a rezultat puţin peste şase ani. Panourile le de aproximativ un an şi spune că deja a economisit o sumă destul de mare la facturi. La fel şi cu maşina electrică, economiseşte un plin de aproximativ 500 lei pe lună.
„6.2 ani mi-a dat mie amortizarea investiției pentru panourile fotovoltaice + mașină electrică.
Am panourile de 10 luni în care am economisit 5.000 lei la facturi + 10.000 lei pe care trebuie să îi primesc peste 2 ani. Media iese la 1500 lei/luna (300e).
Mașina o am de 5 luni și economisesc un plin pe luna (500 lei sau 100e).
Investiția a fost 30.000e (20.000e panourile și 10.000e Dacia Spring cu programul Rabla plus)
30000e: 400e/luna = 75 luni
75 luni: 12 luni = 6.25 ani
După această perioadă rămân și cu panourile și cu mașina + profitul pe care îl fac în continuare din facturi și combustibil în fiecare lună (400e/lună). Panourile au garanție 20 de ani și mașina 8 ani.
Eu zic că este o investiție bună și profitabilă. Voi ce părere aveți?„, a scris acesta pe grupul AFM: casa verde – fotovoltaice.
În urma postării, oamenii au comentat, iar păreri sunt împărţite. Unii spun că nu merită să faci astfel de investiţii, iar alţii susţin că au făcut cea mai bună alegere cu panourile fotovoltaice şi/sau cu maşina electrică.
„Tuturor le scapă un detaliu din toată ecuația asta cu amortizarea investiției. După aprox. 4 ani, randamentul panourilor electrice scade considerabil și nu vor face obiectul garanției, fiind considerată uzură normală.
Un alt factor, panourile cu cât sunt puse în sarcină mai mult, cu atât uzura e mai rapidă. Așa că, marele dezavantaj al unui prosumator este că își uzează investiția pentru injectare în rețea. Dar nu toată lumea știe și mulți cad în capcană.„
„În primul rând Springul nu intră în categoria mașină. Probabil că e primul mijloc de locomoție motorizat/( electrificat). De revizii, consumabile nimic? Ceva similar au indienii de la TATA motor pe la 2000 de dolari, iar cu restul de bani mergi cel puțin 8-10 ani.Cine este mai în avantaj?”
„După cca 6 ani nu veți mai avea mașina= pierdere totală. Va trebui să cumpărați altă mașină cu preț mai mare, conform “modei” vremurilor. Despre costurile de exploatare a panourilor nu ați zis nimic. În altă ordine de idei, și predictibilitatea legislativă în România este un vis. Va rămâne speranța.”
„Să aveți norocul să va țină Springul 6 ani și să va bucurați și de mașină și de profit. La calcule iese bine. Să ne spuneți în practică, peste 6 ani.”
„Sistem de 5 kw, montat cu fonduri afm, aport propriu 2000 ron, montat in 2021 mai 21, deci peste 12 zile împlinește 2 ani. Sistemul a produs până astăzi 13,43 MW. Consum mediu lunar până la 400 kw. Deci, până astăzi o singură dată am plătit 93 de ron. Totul electric în casă, numai încălzirea este pe gaz.
Până la montarea sistemului aveam facturi de 350-450 de ron lunar. Matematicienii să facă calculele! Eu deja am amortizat investiția de 2000 de ron, aportul propriu.”
„Am instalație de 8kw de 2 ani și mașină electrică de tot atât timp. Am economisit o grămadă de bani la facturile de curent. Sistemul fotovoltaic nu m-a costat nimic până acum.„