De sute de ani, creștinii sărbătoresc Paștele la distanță de o săptămână distanță. Lumina se aprinde doar atunci când celebrează ortodocșii învierea lui Iisus, la mormântul sfânt. Totuși, în peste 1.700 de ani, nu s-a ajuns la un acord cu privire la cele două date. Abia acum, în 2024, se pune serios în discuție o formă de unificare. Mai mult decât atât, în anul 2025, va fi sărbătoare în aceeași zi pentru ambele culte, pe 20 aprilie, potrivit bugetul.ro.
Te-ar mai putea interesa și: Românii au folosit mai puțină energie electrică de Paște. Dispariția industriei, printre cauzele principale ale consumului redus
foto: Paște
Patriarhul ortodox Bartolomeu I și Papa Francisc au discutat despre posibilitatea unificării datei Paștelui Ortodox și Catolic, cu intenția de a celebra aceeași zi în 2025, moment în care cele două sărbători vor cădea deja în aceeași dată.
Bartolomeu I a declarat că separarea actuală este „un scandal”, iar Papa Francisc a exprimat dorința ca cele două biserici să ajungă la un acord, considerând diferența între date – o sursă de dezbinare.
„Este un scandal să sărbătorim separat evenimentul unic al învierii unicului Domnului”, a declarat Patriarhul Bartolomeu I, care deține titlul „primul între egali” în Ortodoxia Răsăriteană, potrivit Orthodox Times.
„Exprimăm un sincer salut de dragoste tuturor creștinilor din întreaga lume care sărbătoresc astăzi Sfântul Paște. Îl rugăm pe Domnul Gloriei ca viitoarea sărbătoare a Paștelui de anul viitor să nu fie doar o întâmplare fortuită, ci mai degrabă începutul unei date unificate pentru respectarea ei atât de către creștinismul răsăritean, cât și de cel occidental”, a spus Patriarhul Bartolomeu, în urmă cu luni bune.
Modificarea ar putea fi aplicată începând cu 2026, având în vedere că în 2025 cele două sărbători vor cădea pe aceeași dată. În trecut, Papa Francisc a mai vorbit despre cât de important ar fi să se ajungă la un acord, considerând absurditatea ca „Hristosul meu a înviat astăzi, iar al tău săptămâna viitoare” și a denunțat separarea ca fiind o reminiscență a diviziunilor dintre cele două biserici.
„Când a înviat Hristos din morți? Hristosul meu a înviat astăzi și al tău săptămâna viitoare”, spunea Suveranul Pontif, în mod ironic, pentru a da de înțeles că regula este absurdă.
Te-ar mai putea interesa și: Trucuri utile prin care să reduci bugetul pentru perioada de Paște! Te bucuri de o masă de vis „la ofertă”