- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Pensii 2024. Câți bani vor primi vârstnicii care au muncit 25 de ani, după recalculare

19 Jul, 20:06 • Cornel Ghimeșan
Vârstnicii se apropie de rezultatele finale ale recalculărilor pensiilor. Iată câți bani vor primi românii care au muncit 35 de ani.
Pensii 2024. Câți bani vor primi vârstnicii care au muncit 25 de ani, după recalculare

Pensionarii din România stau cu sufletul la gură vara aceasta, tocmai pentru că în curând vor primi taloanele noi de pensii.

Citește și Pensionarii care nu vor primi niciun leu în plus după recalcularea pensiilor. „Capcana” din lege care afectează 1,5 milioane de români

Desigur, mulți vârstnici pensionari vor avea parte de mai mulți bani lunar după deciziile de recalculare. Mai exact, trei milioane și jumătate de pensionari vor primi mai mulți bani la pensie.

Deciziile vor ajunge la fiecare dintre ei prin agenții poștali.

Reforma sistemului public de pensii intră în faza de organizare logistică, astfel încât toți pensionarii să beneficieze, în termenul asumat, de noile măriri în urma recalculării veniturilor.

Până în momentul de față, peste 99% dintre dosarele de pensii au fost deja recalculate, iar deciziile vor fi transmise din această săptămână către Poșta Română.

Recalcularea

Recalcularea ia în considerare vechimea în muncă, stagiul de cotizare și indicele de corecție, în timp ce distribuirea primelor decizii este preconizată să înceapă pe 15 august, însă este posibil ca procesul să se prelungească și după data de 1 septembrie.

„Cei mai avantajați vor fi cei care au un număr total de puncte cu valoare mare, persoane care au avut salarii foarte mari de-a lungul întregii activități profesionale pentru că degeaba am salariu mare în doi ani de activitate, dacă în rest am avut minim sau peste minim pe economie.  Nu compensează ultimii doi ani cu restul”, au declarat surse din cadrul Casei de Pensii, conform NewsWeek.

Cât vor primi în plus la pensie românii care au muncit 35 de ani

Astfel, după recalculare, o persoană care a muncit 35 de ani pe un salariu minim de economie și primește în prezent o indemnizație minimă de 1.300 de lei ar putea primi o majorare de 80%, mai exact, cu aproximativ 700 de lei mai mult.

Cea de-a doua categorie de români care vor beneficia de sume considerabile la recalcularea pensiilor de la 1 septembrie sunt medicii.

Citește și Data la care ajung deciziile de recalculare pentru beneficiarii de pensie. Simona Bucura Oprescu: „Am făcut totul ca să fie echitate”

În cazul cadrelor medicale, factorii decisivi pentru majorarea pensiilor sunt numărul mare de ani munciți, dar și veniturile declarate pe parcursul carierei.

„Sunt persoane care au lucrat în mediul universitar, învățământ superior, medici. Sunt persoane care au avut și salarii bune, au și vechime foarte mare. Să ne amintim că un medic lucrează undeva la 40 de ani efectiv. Nu se compară cu o persoană care are 20 de ani de activitate cu cineva care are dublu. La această aplicare a legii din septembrie vor fi avantajate persoanele care au vechime efectiv lucrată, o vechime mai mare de 25 de ani”, au mai declarat surse din cadrul Casei de Pensii, conform Newsweek.

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult