- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Pepeni în plus toamna asta! Clima caldă le prelungește sezonul în vestul României!

08 Oct, 10:42 • Mălureanu Rebecca
Se prelungește sezonul pepenilor în vestul României datorită schimbărilor climatice. Astfel, fermierii se bucură de vremea prietenoasă din octombrie și profită de această perioadă, ținând cont cât de căutați sunt pepenii pe piață.
Pepeni în plus toamna asta! Clima caldă le prelungește sezonul în vestul României!

Clima caldă din această toamnă extinde sezonul pepenilor în vestul României! Temperatura neobișnuită din octombrie, lucru care ar fi îngrijorător pe termen lung, permite cultivatorilor să își continue recoltarea pepenilor verzi, un fenomen rar întâlnit până acum. Astfel, alături de nuci, mere și gutui, pepenii își fac loc pe tarabele din piețe, chiar și în luna octombrie, crescând sursele de venit ale vânzătorilor.

Clima caldă în octombrie, benefică pentru cultivatorii de pepeni!

Chiar dacă este luna octombrie, pe câmpurile din vestul României încă se cultivă și se culege pepenele verde sau „lubenița”, cum este cunoscut în unele regiuni. Temperaturile prietenoase din ultimele săptămâni au făcut posibilă această recoltă, cu toate că e mai puțin obișnuită pentru această perioadă a anului, potrivit Digi 24.

Pepeni
Pepeni

Te-ar mai putea interesa și: De ce sunt pufuleții atât de periculoși pentru sănătate. Ingredientele nocive pe care le conțin

Adrian Jijie, un agricultor cu tradiție în cultivarea pepenilor, a observat și el schimbările aduse de vremea caldă. „Până la sfârșitul lunii septembrie am recoltat în fiecare an, dar anul ăsta ne-am întins și în luna octombrie”, a explicat el.

De asemenea, pepenii cu miez galben sau cu mai puțini sâmburi, au fost favoriții din acest sezon prelungit.

„Soiul meu preferat este Mirsini, dar Cașmira, o lubeniță cu mai puțini sâmburi, oferă între 40 și 100 de tone la hectar, depinde câte recoltări se pot face într-un an la ea”, a adăugat Adrian Jijie.

Familia lui Adrian cultivă pepeni dintotdeauna, dar anul acesta contițiile meteo au dus beneficii reale în perioada de recoltare.

„Până la sfârșitul lunii septembrie am recoltat în fiecare an, dar anul ăsta ne-am întins și în luna octombrie”, transmite Adrian.

Agricultorii speră că producțiile vor avansa și mai mult. Potrivit Florin Imbrea, decanul Facultății de Agricultură din Timișoara, condițiile meteo sunt aproape ideale pentru noi culturi.

„Condițiile sunt, să spunem, așa aproape spre ideal: să avem și umiditate în sol, să avem și temperatură și să se poată inființa în bune condiții noile culturi”, explică decanul.

Pe lângă cei verzi, agricultorii remarcă o creștere a interesului pentru „lubenițele” speciale pentru murat, un deliciu preferat de gospodine.

România își menține poziția sus în topul producătorilor de pepeni din Europa și contribuie anual cu un număr peste 200 de mii de bucăți de soi verde și galben la piața continentală.

Ai mai putea citi și: România bagă bani în „buzunarul” Turciei cumpărând zeci de mii de tone de roșii anual. În 2024 au fost importate legume în valoare de aproape un milion de euro