În timpul ambalării, peste 3.600 de substanțe chimice ajung și în mâncare. Din păcate, zeci dintre ele pot cauza boli grave, arată sciencealert.com.
Potrivit unui studiu, publicat în Journal of Exposure Science, una dintre cele mai cunoscute chimicale e bisfenolul care provoacă diabet sau boli de inimă, substanță pe care 98% dintre americani o au în sânge.
79 de substanțe chimice sunt cunoscute că pot cauza cancer, mutații genetice și probleme endocrine și de reproducere, a raportat marți o echipă de cercetători internaționali în Journal of Exposure Science & Environmental Epidemiology.
Cercetătorii au considerat că aproximativ 14.000 de substanțe chimice intră în contact cu alimentele. Ele sunt capabile să „migreze” în mâncare din ambalaje din plastic, hârtie, sticlă, metal sau alte materiale. Acum, oamenii de știință au descoperit că 3.601 dintre aceste substanțe ajung din alimente în corpul uman.
Substanțele chimice pot proveni și din alte părți ale procesului de fabricare a alimentelor, cum ar fi benzile transportoare sau ustensilele folosite în producție.
Citește și: Nu cumpărați aceste produse de pe Shein și Temu! Conțin substanțe chimice extrem de periculoase
Unele dintre aceste substanțe chimice sunt relativ bine studiate și au fost deja găsite în corpurile umane, cum ar fi PFAS și bisfenolul A – ambele fiind ținta interdicțiilor.
Dar se știe puțin despre efectele asupra sănătății altora, a declarat Birgit Geueke, autorul principal al studiului, pentru AFP, solicitând mai multe cercetări asupra modului în care substanțele chimice utilizate în ambalaje ajung să fie înghițite împreună cu alimentele.
Oamenii de știință recomandă să reducem timpul de contact cu ambalajele și să evităm încălzirea alimentelor în ambalajul în care au fost livrate.
Duane Mellor, expert în medicină la Universitatea Aston din Regatul Unit, a sugerat ca oamenii „să reducă la minimum expunerea inutilă la substanțe chimice care, în cele din urmă, ne pot afecta sănătatea”.
Unele dintre substanțele chimice se confruntă deja cu interdicții.
Uniunea Europeană va interzice folosirea substanțelor perfluoroalchilate și polifluoroalchilate în ambalajele alimentare. UE a propus o interdicție similară pentru bisfenol A de la sfârșitul acestui an.