Carnea este prezentă în alimentația noastră de foarte mult timp. Conține vitamine din complexul B și vitaminele A și D și este bogată în minerale (fier, potasiu, zinc și fosfor), potrivit bzi.ro. Totuși, carnea (la fel ca orice alt aliment de proveniență animală), consumată în exces, este dăunătoare organismului și face mai mult rău decât bine. Deci, câtă carne este prea multă și cum trebui să o consumăm, de fapt?
Potrivit unui raport al Uniunii Internaționale a Științelor Nutriției, necesarul zilnic de proteine pentru un bărbat adult este de aproximativ 60 de grame, iar pentru o femeie este de aproximativ 45 de grame.
Te-ar mai putea interesa și: Comuna din România care cucerește Europa. Sute de locuri de muncă și cea mai mare producție de carne de pasăre din Estul continentului
foto: carne
Putem mânca între 100 şi 150 g de carne pe zi, în funcţie de greutate şi de nivelul zilnic de mişcare. Consumul în exces duce la un aport caloric suplimentar, iar în timp, la obezitate.
Consumul exagerat de carne determină un tranzit intestinal lent, cu apariţia constipaţiei cronice. Poate apărea şi respirația urât mirositoare (halena), pentru că produsul final după metabolizarea cărnii este amoniacul, care se elimină şi respirator.
Mai mult, carnea de animal favorizează apariţia gutei. Iar când carnea este consumată sub formă de mezeluri sau semipreparate, conţinutul caloric se poate dubla şi creşte aportul de sare, periculos în caz de hipertensiune arterială.
Nutriționistul Cătălin Croitoru a atras atenția asupra riscurilor asociate consumului de carne procesată, subliniind că aceasta conține numeroase chimicale care nu sunt doar străine organismului nostru, dar și dăunătoare.
„Sunt foarte multe chimicale pe care corpul nostru nu doar că nu le recunoaște, dar depune efort ca să le elimine”, a explicat nutriționistul Cătălin Croitoru.
Te-ar mai putea interesa și: Seceta a lăsat urme adânci. Pierderi de peste 2 miliarde de euro și prețuri explozive la pâine, ulei, carne și lactate