- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

„Perla” litoralului românesc din perioada comunistă a ajuns o ruină. Cum încearcă stațiunea să atragă turiștii în 2024

22 Jun, 13:06 • Adrian Popovici
Deși în perioada comunistă stațiunea Costinești era considerată „perla” litoralului românesc, tranziția a adus-o aproape de ruină. Cu toate acestea, turiștii continuă să vină, ceea ce le dă speranță antreprenorilor.
„Perla” litoralului românesc din perioada comunistă a ajuns o ruină. Cum încearcă stațiunea să atragă turiștii în 2024

Stațiunea Costinești, cunoscută pe vremuri drept „Perla” litoralului românesc, își caută acum locul în inimile turiștilor din 2024, după o perioadă tumultuoasă de tranziție din perioada comunistă. În anii lui Nicolae Ceaușescu, Costinești era epicentrul tineretului, un loc vibrând de activitate culturală și recreativă, unde festivalurile atrăgeau mase de oameni din toate colțurile țării, notează Playtech.

În epoca lui Nicolae Ceaușescu, Costinești era epicentrul vieții de vară pentru tineretul românesc. Festivalurile de jazz, serile de poezie și evenimentele culturale atrăgeau mii de tineri în căutare de experiențe artistice și de socializare. Atmosfera vibrantă și entuziasmul erau palpabile pe plajă și în centrul stațiunii, unde se desfășurau întâlniri de neuitat și discuții aprinse despre artă și viitor.

Pe atunci, fiecare sezon venea cu o pleiadă de evenimente, de la Festivalul Jocului pentru Tineret și până la celebrele Seri de Jazz, care captivau imaginația și sufletul participanților. Stațiunea era mai mult decât o destinație de vară; era o scenă vibrantă a culturii și artei tinerești, cu serate de poezie care atrăgeau sute de entuziaști.

Stațiunea Costinești
Stațiunea Costinești

Te-ar putea interesa și: O stațiune din România face concurență celebrului Saint Tropez! Unde pot fi văzute spectaculoasele peisaje. Turiștii sunt impresionați!

Cum s-a transformat această stațiune?

Însă, schimbările politice și sociale din anii ’90 au adus o transformare profundă. De la o destinație axată exclusiv pe tineret, Costinești a evoluat într-o stațiune deschisă tuturor categoriilor de vârstă și preferințelor turistice. În ciuda provocărilor și schimbărilor, locurile emblematice precum epava Evangelia și Obeliscul rămân puncte de reper și atracții principale pentru vizitatori.

În prezent, Costinești încearcă să-și recâștige faima de altădată prin diverse evenimente și festivaluri moderne. În 2024, pe lângă cele tradiționale, stațiunea găzduiește evenimente precum Hustle Festival și BEACH, PLEASE! Festival, atrăgând artiști de renume și turiști entuziaști. Aceste festivaluri nu doar că aduc în stațiune muzică și artă contemporană, dar contribuie și la revitalizarea reputației Costineștiului ca destinație de vacanță de prim rang pe litoralul românesc.

După 1990, Costinești a trebuit să se adapteze noilor realități economice și sociale. Festivalurile au continuat, dar într-un ritm mai redus și cu un public mai diversificat. În locul festivalurilor masive din trecut, acum vedem evenimente mai mici și mai specializate, cum ar fi recentele Hustle Festival și BEACH, PLEASE! Festival 2024, atrăgând astfel turiști din diverse colțuri ale lumii, dornici să se bucure de muzică și atmosferă de vară.

Simbolurile stațiunii, cum sunt epava Evangelia și Obeliscul, rămân puncte de atracție importante. Epava grecească servește acum ca loc popular pentru scufundări și fotografii subacvatice, în timp ce Obeliscul din centrul stațiunii este punctul de întâlnire preferat al turiștilor și gazdă pentru multe evenimente și spectacole.

Citește și: Paralia Katerinii, „perla” ascunsă de pe riviera Olimpului. Cât costă un sejur de 7 zile în stațiunea iubită de români