A venit perioada în care mulți tineri își caută un loc de muncă, fie pentru că au nevoie de bani din cauza unei situații financiare precare, fie că vor să facă rost de bani pentru festivaluri. Pe eJobs sunt disponibile peste 200.000 de joburi ideale pentru studenți, a transmis wall-street.ro.
Majoritatea joburilor puse la dispoziție pe platformă nu necesită experiență, având în vedere că se află la început de drum. Așadar, piața muncii oferă o plajă largă și diversificată de joburi pentru studenți. Până pe 5 iulie 2023, pe platforma eJobs.ro erau disponibile 15.000 de locuri de muncă fără experiență. Cele mai multe dintre ele erau din industria alimentară, turism, servicii, operatori săli de joc, call center.
În perioada 1 ianuarie – 5 iulie 2023, au fost postate puțin peste 200.000 de joburi pe eJobs.ro. Dintre acestea, aproape 150.000 au fost joburi entry-level. La nivel general, aproape 7% din numărul de joburi postate au fost remote, circa 13.000. Din cele entry-level, 5,4% au fost remote, respectiv 8.500 de joburi, mai arată datele platformei de recrutare.
„Tinerii nu știu foarte clar ce job li se potrivește, nu au avut poate ocazia să facă foarte multă practică în timpul facultății, nici de consiliere în carieră prea multă nu au avut parte și atunci oscilează între mai multe domenii. Cu cât numărul de joburi pentru entry-level este mai mare cu atât ei își pot manifesta mai puternic această caracteristică de schimbare a jobului”, a spus Dragoș Gheban, Managing Partner la Hipo.ro.
Potrivit sursei citate, Cele mai multe joburi entry-level postate în prima jumătate a anului (adică scoase la concurs și în primul lună de vară) le regăsim în retail, servicii, industria alimentară, turism, call center / BPO, transport / logistică și producție. În ceea ce privește aplicările, domeniile care atrag cel mai mult candidații din segmentul entry-level sunt retail, call center / BPO, servicii, IT / telecom, financiar / bancar și turism.
„Tinerii pot pica într-o capcană a abundenței pentru că poate părea că sunt multe joburi și că orice mișcare ai face e tolerată de piață pentru că ai aplicat la câteva joburi și ai fost chemat la interviu, dar niște ani mai târziu în carieră te poate încurca”, a declarat Dragoș Gheban.
Sectorul call-center a remarcat o creștere a personalului în pandemie, motiv pentru care tinerii fără exoeriență preferă un astfel de job, deoarece sunt la început de drum și mai ales că este remote.