- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Planta care se roagă. Care este misterul acestei plante și de ce trebuie să o ferești

13 Oct, 22:25 • Berbecar Ralph
Maranta, cunoscută și sub denumirea de „planta care se roagă”, este o opțiune captivantă și apreciată de iubitorii de plante datorită frunzișului său impresionant și trăsăturilor sale distinctive. Face parte din familia Marantaceae și provine din pădurile tropicale ale Americii Centrale și de Sud.
Planta care se roagă. Care este misterul acestei plante și de ce trebuie să o ferești

Maranta impresionează prin aspectul său exotic, dar cel mai interesant aspect, dar și de necrezut, este faptul că se roagă. Cel mai cunoscut soi, Maranta leuconeura, se evidențiază prin frunzele sale catifelate de un verde închis, decorate cu pete galbene și nervuri roșii arcuite, care se extind până la marginile frunzelor, scrie site-ul horticultorul.ro.

Maranta, planta cu creștere lentă. Ce înălțime poate atinge și cât costă

Maranta are creștere lentă, care poate ajunge la o înălțime de aproximativ 30 de centimetri în interior. În mediunaturall său , aceasta acoperă solul pădurilor tropicale precum o pătură. Originară din pădurile tropicale ale Braziliei, maranta este cultivată și în țara noastră. Este disponibilă la prețuri foarte accesibile tuturor, o plantă de 30 cm într-un ghiveci de 1,2 litri costând în jur de 50 de lei.

Citește și: Va ajunge România în pragul dezastrului financiar? Marcel Ciolacu, anunț oficial după analiza Fitch: „Nu a fost un capăt de țară”

Care este procedura de întreținere a acestei plante

Odată adusă acasă, această plantă necesită îngrijire foarte atentă. Horticultorii recomandă îndepărtarea frunzelor uscate sau ofilite pentru a păstra un aspect sănătos. De asemenea, trebuie avută mare grijă la dăunători, cum ar fi acarienii și păduchii lânoși, care pot afecta planta.

Udarea regulată este esențială, iar pe timpul iernii, maranta nu trebuie ținută la temperaturi mai mici de 16 grade. În restul anului, temperatura ideală variază între 18 și 26 de grade. Planta preferă spațiile semiumbrite sau umbrite, ferite de razele directe ale soarelui, care pot duce la îngălbenirea frunzelor și pierderea culorilor vibrante.

Citește și: Pericolele de la masă: Mii de substanțe chimice din ambalajele alimentelor au fost găsite în corpul uman! Cum ne afectează

Cum se poate înmulți planta care se roagă

Maranta este o plantă care se poate înmulți cu ușurință, cu doar două tehnici. Cea mai simplă și rapidă metodă este divizarea. Când replantezi maranta, împarte rizomii și rădăcinile, și te asiguri că fiecare porțiune are rădăcini și tulpini sănătoase. Apoi plantează fiecare secțiune în ghivece separate, unde vor crește ca plante individuale, scrie lovedeco.

A doua metodă este înmulțirea prin butași. Se taie o tulpină sănătoasă, cu noduri de creștere, și așază butașul într-un recipient cu apă, de preferat transparent. În aproximativ 4 săptămâni ar trebui să înceapă să se formeze rădăcini. Apa trebuie schimbată săptămânal, iar când rădăcinile sunt bine dezvoltate, butașul se poate muta într-un ghiveci.

Tags: