- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Planta protejată de lege, pe care nu ai voie să o culegi sau să o tai. Amenzi în valoare de mii de lei pentru cei care nu respectă legea

14 Jul, 22:23 • Fundeanu Madalina
Planta pe care nu ai voie să o tai sau să o culegi. Este complet interzis!
Planta protejată de lege, pe care nu ai voie să o culegi sau să o tai. Amenzi în valoare de mii de lei pentru cei care nu respectă legea

Probabil deja ştii că nucul este ocrotit de lege, dar cu siguranță nu ai auzit de planta pe care nu ai voie să o tai sau să o culegi. Puțini cunosc numeroasele proprietăţi medicinale pe care le are, crescând în mai multe zone ale României, conform Bugetul.ro.

Din păcate, nu mulți români ştiu că această floare este este protejată. Cei care o taie sau care o culeg se pot alege cu o amendă de 5.000 de lei. Prin astfel de sancţiuni, autorităţile asigură conservarea şi protejarea ei în cadrul diversităţii florei din România.

Planta pe care nu ai voie să o tai sau să o culegi. Este complet interzis!

Din pricina schimbărilor climatice, dar şi a nevoii omului de a pătrunde în zone odinioară necunoscute, anumite specii de plante pot să aibă de suferit sau chiar să dispară cu timpul. Tocmai din acest motiv, ecologiştii şi autorităţile au hotărât să realizeze o listă cu plante pe cale de dispariţie în România.

Una dintre acestea este Ghinţura galbenă (Gentiana lutea). Această plantă poate atinge înălţimea de un metru, are flori mari, galbene care stau în buchete dese, în partea de sus a tulpinii. Floarea este considerată o emblemă a naturii în Munţii Carpaţi şi poate fi găsită în zonele cu piatră, pe pajiştile cu mult soare şi ierboase.

Ai mai putea citi: Planta care te poate îmbogăți dacă stai la curte. Un kilogram costă 10.000 de euro. Cum se face recoltarea

Ghinţura galbenă, planta protejată de lege
Ghinţura galbenă, planta protejată de lege

În lunile iulie și august poate fi văzută cum înfloreşte în toată splendoarea ei. Astfel, dacă ajungeţi în această perioadă la munte trebuie să aveţi mare grijă! Ghinţura galbenă este şi o plantă medicinală, ceea ce o face şi mai valoroasă. Rădăcina sa este utilizată în scop farmaceutic datorită proprietăţilor sale în boli precum gastrita hipoacidă şi tulburările dispeptice. În plus, este antihelmintică, colerectic-colagogă, antimalarică, antipiretică.

Persoanele care o rup din mediul natural riscă să primească o amendă usturătoare de 5.000 de lei sau chiar închisoarea de la una la trei luni, conform legii aflate în vigoare.

În țara noastră, este însămânţată în pragul iernii la o altitudine de aproximativ 800 de metri în judeţele Neamţ, Braşov şi Prahova pentru a folosi în scop medicinal. Floarea este recoltată toamna, din aceasta se face şi un fel de aperitiv extrem de iubit.

În afara României, mai poate fi găsită spontan în sudul și centrul Europei şi în Asia Mică. Alte flori protejate prin lege sunt Sângele Voinicului, Garofița, Floarea de Colț, Papucul Doamnei, Crinul de Pădure sau Bujorul de munte.

Vezi și: Leguma preferată de români a ajuns să coste doar 1 leu pe kilogram. Fermierii au producții uriașe în acest an