Planurile ambițioase ale Meta, compania lui Mark Zuckerberg, de a construi un centru de date pentru inteligență artificială alimentat cu energie nucleară în SUA au fost complicate de descoperirea unei specii rare de albine pe terenul destinat proiectului, conform unor surse citate de Financial Times, potrivit economedia.ro.
Zuckerberg intenționa să încheie un parteneriat cu un operator de centrale nucleare pentru a asigura energia necesară pentru centrul de date, însă acest potențial acord a întâmpinat obstacole legate de reglementări și probleme de mediu.
Te-ar mai putea interesa și: Mega-investiție în inima Capitalei. Meta Estate Trust ridică o clădire ultramodernă pentru birouri și clinici în centrul Bucureștiului!
foto: Meta
La o reuniune recentă cu angajații Meta, Zuckerberg a menționat că descoperirea albinelor rare complică demersurile de construcție a centrului de date, amplificând dificultățile cu care se confruntă proiectul.
În acest context, companiile concurente precum Amazon, Google și Microsoft au încheiat deja acorduri cu operatorii de centrale nucleare pentru a satisface cerințele energetice crescânde ale centrelor lor de date, în special în contextul dezvoltării unor modele de inteligență artificială care consumă multă energie. O interogare AI poate consuma de până la zece ori mai multă energie decât o simplă căutare pe Google.
Meta continuă să exploreze opțiuni pentru energie fără emisii de carbon, inclusiv energie nucleară, însă compania nu a comentat public despre această situație. Energia nucleară este tot mai recunoscută ca o soluție pentru asigurarea unei surse stabile de energie, dar vine și cu provocări, cum ar fi costurile inițiale ridicate și riscurile legate de gestionarea deșeurilor radioactive.
Recent, Microsoft a anunțat reluarea funcționării unei centrale nucleare dezafectate la Three Mile Island, în Pennsylvania, în timp ce Amazon a investit 650 de milioane de dolari pentru un centru de date lângă centrala nucleară Susquehanna. Google a mers și mai departe, comandând reactoare nucleare modulare de la compania Kairos Power.
Zuckerberg este sub presiune din partea investitorilor să demonstreze că investițiile masive în inteligența artificială vor aduce rezultate, având în vedere costurile crescute asociate cu serverele și infrastructura necesară.
La întâlnirea cu angajații, el a subliniat că, dacă planul ar fi fost implementat, Meta ar fi fost prima mare companie de tehnologie care folosea AI alimentată nuclear, beneficiind de cea mai mare centrală nucleară disponibilă pentru alimentarea centrelor de date.
Te-ar mai putea interesa și: Facebook nu mai vrea să fie „platforma părinţilor şi bunicilor”. Cum vrea Meta să atragă tinerii Gen Z