Plata avansului APIA pentru fermieri a întâmpinat blocaje din cauza implementării schemei de Agromediu, iar subvențiile nu au fost încă trimise fermierilor cu ferme mai mari sau celor care au depus cereri complexe, inclusiv pentru măsurile de agromediu, potrivit capital.ro.
În ciuda faptului că procesul de plată este în curs, nu toți agricultorii eligibili au primit încă banii pentru schemele incluse pe lista de plată, iar o mare parte din fermierii din județul Harghita, care au solicitat măsuri mai complexe, nu au încasat subvențiile.
Te-ar mai putea interesa și: Vor plăti românii mai mult la facturi în această iarnă? Anunț de ultim moment
foto: plățile blocate
Un oficial din cadrul APIA a explicat că blocajul este datorat unui software care nu permite procesarea plăților pentru măsurile de agromediu. Fermierii au semnalat dificultăți și în obținerea plăților directe, fiind informați că nu pot beneficia de acestea din cauza aceleași probleme tehnice. În județul Harghita, până acum au fost plătiți aproximativ 20.000 de fermieri, însă aceștia nu includ fermierii cu ferme mari sau cei cu cereri de sprijin pentru măsuri de agromediu.
„Am transferat deja banii către aproximativ 20.000 de fermieri. Cei cu ferme mai mari nu au primit încă avansul din subvenție, cei cu cereri mai complexe, cei care au solicitat sprijin pentru agromediu, dar noi am transferat deja avans la peste 20.000 de fermieri”, a declarat acesta.
Un exemplu concret este fermierul Eusebiu Sultan din județul Brașov, care a semnalat că nu a primit niciun avans din subvenție și a fost informat că problema este legată de blocarea temporară a aplicației pentru schemele de Agromediu. Acesta a menționat că în ciuda dificultăților întâmpinate, seceta severă și prețurile scăzute la miei, fermierii sunt nevoiți să aștepte rezolvarea problemelor tehnice pentru a încasa subvențiile, inclusiv pentru măsurile directe precum BISS, CRISS sau pentru ovine.
„Anul acesta an a fost extrem de greu cu seceta, pesta la oi, prețul este jumătate la miei iar când am fost și noi bucuroși ca nu am fost la control APIA și primim la timp avansul iarăși a apărut ceva. Dacă anul trecut era problema cu softul acum nu se știe dacă primim avans pe schemele directe, BISS, CRISS sau ovine pe motiv că avem și agromediu.
Oare nu ar trebui sa mai punem vreo măsură să primim doar măsurile simple? Am întrebat la APIA și ni s-a explicat că nu merge aplicația din cauza schemei de agromediu și nu intrăm la plată ca nu venim pe lista de la București din aceasta cauză”, a spus fermierul pentru AgroIntel.ro.
În ceea ce privește măsurile compensatorii pentru 2024, APIA va plăti fermierilor un avans de 85% din cuantumul stabilit, iar sumele vor fi transferate în lei, aplicându-se un curs de schimb stabilit de Banca Centrală Europeană. De exemplu, fermierii din zonele montane vor primi 327,39 lei pe hectar, iar cei din alte zone afectate de constrângeri naturale vor beneficia de sume de aproximativ 41,79 lei pe hectar pentru DR-10 și 338,34 lei pe hectar pentru DR-11.
Potrivit unui anunț recent al APIA, sumele autorizați pentru plățile în avans din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) sunt mari, ajungând la aproximativ 40 milioane de euro pentru persoanele fizice și 20 milioane de euro pentru persoanele juridice.
Te-ar mai putea interesa și: Obligație pentru fermieri! Trebuie să respecte condiționalitatea socială din 2025 pentru a primi plăți directe și compensatorii