Primăvara este un anotimp al renașterii și exploziei de verdeață, însă uneori natura are alte planuri. Episoadele de temperaturi scăzute afectează pomii fructiferi, dar și alte plante, și pot chiar avea un impact devastator asupra acestora, conform Meteo Radar.
După perioada de repaus vegetativ din iarnă, pomii fructiferi se află într-o fază activă de dezvoltare. Apar mugurii florali, apoi florile și în cele din umră se formează fructele. În această etapă, plantele își pierd capacitatea de a rezista la temperaturi scăzute și sunt foarte vulnerabile.
În general, există o gamă de temperaturi la care pomii pot produce daune, iar din ce în ce mai mulți muguri și chiar flori sunt afectați la temperaturi din ce în ce mai scăzute, până când toți sunt distruși. Adesea, înghețul afectează doar unele dintre flori, precum cele mai dezvoltate sau cele situate în partea de jos a pomului.
Citește și : O insulă în formă de inimă se vinde la preț de apartament. Unde se află și ce suprafață are
În stadiul de înflorire sau în apropierea acestora, pomii au cam aceeași temperatură critică, indiferent de specie. O valoare de -2°C va duce la o pierderi de aproximativ 10%, iar o temperatură de -4°C la pierderi de 90%.
Măr | -4°C | -2°C | -2°C |
Păr | -4°C | -2°C | -1°C |
Cireș | -4.5°C | -2°C | -1°C |
Prun | -4°C | -2°C | -1°C |
În cazul înghețului produs în condiții de cer senin și vânt calm, florile și fructele din vârful copacilor vor fi mai puțin afectate decât cele din partea joasă a pomilor.
Pe lângă pomii fructiferi, temperaturile scăzute pot afecta grav și răsadurile de legume, vița-de-vie, unele plante ornamentale sau chiar gazonul abia înverzit. Plantele tinere nu au mecanisme de protecție eficientă împotriva frigului, iar un îngheț neașteptat poate însemna pierderea întregii culturi.
Pentru a preveni daunele, este esențială monitorizarea prognozelor meteo, precum și aplicarea unor măsuri de protecție, precum acoperirea plantelor cu folii speciale anti-îngheț.