- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ponta: Erau nişte protestatari care ‘Salvau Roşia Montană’ până în 2014; pe urmă nu i-a mai durut nici în cot de viaţa oamenilor de acolo”.

02 Oct, 16:18 • Cornel Ghimeșan
Fostul premier Victor Ponta le reproșează protestatarilor de mediu că au lăsat Roșia Montană baltă. Mihai Goțiu îi dă replica.
Ponta: Erau nişte protestatari care 'Salvau Roşia Montană' până în 2014; pe urmă nu i-a mai durut nici în cot de viaţa oamenilor de acolo”.

În contextul în care barajul de la Roșia Montană s-a fisurat, fostul premier Victor Ponta a făcut o postare pe pagina sa de Facebook prin care blama activiștii de mediu, acuzându-i că după protestele din 2014 au lăsat baltă Roșia Montană, iar acum atât fauna și flora, cât și viețile oamenlior sunt puse în pericol de lacurile contaminate.

„Erau niste protestatari care “Salvau Rosia Montana” pana in 2014 ; pe urma nu i-a mai durut nici in cot de viata oamenilor de acolo , nici de faptul ca lacurile contaminate in urma cu zeci de ani si abandonate asa sub presiune “protestatarilor de mediu” reprezinta un pericol urias pentru intreaga natura din zona si pentru viata oamenilor. Parca si Dl Presedinte Iohannis “salva Rosia Montana” in Campania din 2014 alaturi de intregul PNL . Acum iar o sa imi ceara mie demisia – dar poate fac totusi si ceva concret !”, scia ponta pe pagina sa de Facebook

Alte articole: Alertă maximă: Barajul din Apuseni s-a fisurat. Sute de persoane evacuate din Roșia Montană

Replica a apărut rapid din partea fostului senator USR Mihai Goțiu, care susține că Roșia Montană este responsabilitatea autorităților.

„Tăurile sunt pline cu apă, nu ”contaminate”, spre deosebire de barajul care s-ar fi construit în cazul proiectului minier, plin de cianuri și alte metale toxice. 2. lacurile nu sunt ”abandonate”, ci în responsabilitatea autorităților locale și a Apelor Române.Protestatarii de care vă legaţi au spus exact asta: orice exploatare minieră vine cu riscuri pe zeci şi sute de ani după ce minele se închid, şi nu ştiu cum naiba ne-am putea permite riscurile unui mega-baraj plin cu cianuri, dacă nu le putem gestiona nici măcar pe cele ale unor acumulări cu apă de zeci şi de sute de ori mai mici”, scria Goțiu pe pagina sa de Facebook

Ce se întâmplî la Roșia Montană?

Ponta: Erau nişte protestatari care 'Salvau Roşia Montană' până în 2014; pe urmă nu i-a mai durut nici în cot de viaţa oamenilor de acolo”.
Ponta: Erau nişte protestatari care ‘Salvau Roşia Montană’ până în 2014; pe urmă nu i-a mai durut nici în cot de viaţa oamenilor de acolo”.

Pe parcursul nopții de 1 octombrie o fisură a fost găsită în barajul de pe lacul Tâul Mare de la Roșia Montană. Este vorba despre o gaură cu diametru de aproximativ un metru, în formă de con, care s-a format la circa 10 metri de lacul de acumulare. Specialiștii strânși la fața locului au spus că barajul trebuie golit complet pentru remedierea avariilor apărute

„Mica breșă care s-a format este în partea din aval a barajului, la circa 10 metri de luciul de apă. Înspre luciul de apă nu apărut nicio fisură. Monitorizăm breșa, aceasta nu a suportat nicio modificare.Va trebui golit tot barajul, lăsat la uscat, apoi breșa aceasta se va face în trepte, după care reparată golirea de fund a barajului și refăcut”, a explicat Vlad Sorin, potrivit Alba24.ro.

Populația din zonă a primit mai multe notificări de tipul Ro-Alert care cereau evacuarea de urgență a zonei. Mulți localnici au preferat să mearga spre rudele sau prietenii din zonă, doar o parte au apelat la soluțiile de cazare oferite de autorități. Aproximativ 300 de persoane au fost evacuate noaptea trecută.


Citește și: Tanczos Barna:„Informaţiile prezentate în aceste zile, au un singur scop: nu protejarea pădurilor, ci denigrarea persoanei mele.”Reacția ministrului Mediului în legătură cu campania Declic

Urmărește Daily Business pe Google News
Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult