Postul Paștelui 2025. Acest post, cel mai important din calendarul creștin, ne pregătește pentăru sărbătoarea Învierii Domnului, care pică anul acesta pe 20 aprilie.
Chiar dacă renunțăm la alimentele de origine animală, există multe opțiuni delicioase pe care le putem include în meniu. Iată câteva rețete delicioase pe care le poți consuma în postul Paștelui.
Ciorbă de legume Ingrediente
Mod de preparare
Se curăță și se taie legumele în cuburi mici. Într-o oală, se încinge uleiul și se călesc ceapa și morcovii, adăugând un praf de sare. Se adaugă restul legumelor și se toarnă apa. Se lasă să fiarbă la foc mic până când legumele s-au fiert (30 – 40 de minute). Se adaugă roșiile tăiate și se mai lasă 10 minute pe foc. La final, se condimentează cu sare, piper și se adaugă mărar sau pătrunjel.
Citește și: Postul Paștelui 2025 a început! Greșeala gravă pe care nu trebuie să o faci din prima zi!
Ardei umpluți de post
Ingrediente
Mod de preparare
Se curăță ardeii de semințe și se spală. Se pune orezul la fiert pentru cinci minute. Într-o tigaie, se călesc ceapa și morcovul date pe răzătoare, adăugând puțină sare. Se adaugă dovlecel tăiat cubulețe și roșiile tocate.
După ce legumele s-au înmuiat, se adaugă orezul fiert și pasta de tomate. Se condimentează cu sare, piper și alte condimente, după gust. Se pune amestecul obținut în ardei și se așază într-un vas adânc. Se adaugă apă cât să-i acopere și se lasă la fiert timp de 30 – 40 de minute.
Dovlecei umpluți cu orez și legume
Ingrediente
Ingrediente
Se taie dovleceii pe jumătate și se scobesc de semințe. Orezul se fierbe în apă cu sare pentru 10 minute. Ceapa, morcovul și ardeiul se toacă mărunt și se călesc într-o tigaie cu ulei de măsline. Se adaugă pasta de tomate și orezul fiert, iar amestecul se condimentează cu sare, piper și ierburi. Se pune amestecul obținut în dovlecei și se așază într-o tavăș. Se adaugă apă în tavă și se lasă la cuptor la 180°C pentru 30-40 de minute.
Supă cremă de cartofi și praz
Ingrediente
Mod de preparare
Se taie cartofii și prazul în bucăți mici, iar ceapa se toacă mărunt. Se călesc ceapa și prazul în ulei de măsline până devin moi. Se adaugă cartofii și apă, apoi se fierbe totul până cartofii sunt complet fierți. Se pasează supa cu un blender până devine cremă. Se condimentează cu sare, piper și cimbru. Se poate servi cu crutoane de pâine prăjită.
Biserica recomandă ca Postul Paștelui să fie ținut cu măsură și înțelepciune, în funcție de puterea fiecărui creștin.
Potrivit crestinortodox.ro, în primele zile se recomandă să nu se mănânce deloc, dar cei care nu pot ține un post atât de strict pot posti până seara și, dacă se poate, să consume numai pâine și apă. Același lucru este recomandat și pentru primele trei zile din Săptămâna Patimilor și pentru ultimele două zile.
În Miercurea Mare, se postește până seara, iar după slujbă se poate mânca pâine și legume fierte, fără strop de ulei.
În restul postului, de luni până vineri, se recomandă o singură masă pe zi, seara, cu mâncare cât mai simplă, uscată. Sâmbăta și duminica se pot lua două mese, iar mâncarea poate conține legume fierte, puțin ulei și vin.
În unele zile din post, Biserica permite consumul de pește, în special de Buna Vestire (25 martie) și de Florii (13 aprilie).