Postul Paştelui are beneficii din punct de vedere religios și spiritual, dar nu este recomandat pentru toată lumea, iar anumite categorii de persoane riscă să își pună în pericol sănătatea din cauza restricțiilor alimentare severe, scrie Click!.
Persoanele care suferă de afecțiuni cronice, cum ar fi diabetul, bolile cardiovasculare sau problemele digestive, trebuie să fie foarte atente atunci când decid să țină post. Regimul alimentar specific acestora, recomandat de medic, este esențial pentru menținerea unei stări de sănătate optime. Postul poate influenţa tratamentele medicale și poate duce la agravarea condițiilor de sănătate existente. De asemenea, persoanele cu afecțiuni severe trebuie să evite restricțiile alimentare drastice, pentru a nu le fi afectate funcțiile vitale ale organismului.
Copiii și adolescenții, în special cei sub 16 ani, nu ar trebui să ţină Postul Paștelui. Aceștia se află într-o perioadă de dezvoltare fizică intensă și au nevoie de o dietă echilibrată și variată pentru a susține creșterea și dezvoltarea. Restricțiile alimentare severe impuse de post pot duce la deficiențe nutriționale, care pot afecta creșterea și dezvoltarea sănătoasă. Adolescenții trebuie să beneficieze de toți nutrienții esențiali pentru a sprijini dezvoltarea lor fizică și mentală.
Citeşte şi: Elena şi Robert Tudor au câştigat Power Couple România 2025. Ce vor face cu marele premiu
Femeile gravide și cele care alăptează trebuie să urmeze o dietă echilibrată și sănătoasă pentru a susține sănătatea lor și dezvoltarea corectă a copilului. Postul Paștelui, cu restricțiile sale alimentare, poate compromite aportul necesar de vitamine, minerale și proteine esențiale pentru organismul mamei și al copilului. Nutriționiștii recomandă evitarea postului în aceste perioade, pentru a preveni riscurile pentru sănătatea celor doi.
Persoanele vârstnice, în special cele cu probleme de sănătate sau o constituție fizică fragilă, ar trebui să fie foarte atente înainte de a decide să țină Postul Paştelui. Acestea pot fi expuse riscurilor de deshidratare, scăderi semnificative ale energiei și chiar pierderi de masă musculară. Este foarte important să urmeze o alimentație adaptată nevoilor lor nutriționale, fără restricții alimentare care le pot afecta sănătatea.
Persoanele care se află în călătorii lungi sau care se angajează în activități de mare efort, cum ar fi muncitorii din construcții sau sportivii de performanță, au nevoie de o alimentație care să le ofere suficientă energie și nutrienți. Restricțiile alimentare pot duce la scăderea nivelului de energie și la o performanță scăzută în activitățile zilnice. Aceste persoane au nevoie de o dietă echilibrată, care să le asigure nutrienții necesari pentru a face față cerințelor fizice.
Citeşte şi: Cât a ajuns să coste o omletă la restauratnul lui Dani Oţil. „Raport calitate preţ este undeva la 8,25”
Astfel, deși Postul Paștelui poate aduce beneficii spirituale și fizice, este important ca anumite categorii de persoane să fie conștiente de riscurile pe care le presupune această practică.