În 2018, Shoji Morimoto a fost concediat și criticat de fostul său șef pentru lipsa de inițiativă și pentru că „nu făcea nimic util” pentru companie. Însă această aparentă „inactivitate” a devenit pentru Morimoto o carieră profitabilă, care i-a adus peste 80.000 de dolari pe an, potrivit Antena 3 CNN.
Te-ar mai putea interesa și: România ocupă primul loc în Uniunea Europeană la rata sărăciei și excluziunii sociale, arată un raport al Băncii Mondiale
foto: euro
Cunoscut acum drept „omul de închiriat care nu face nimic” în Japonia, Morimoto oferă un serviciu unic: închirierea propriei prezențe pentru diverse activități. Acestea pot include participarea la apeluri video cu persoane plictisite, însoțirea cuiva la un concert sau chiar călătorii de 17 ore pe aceeași linie de tren. De exemplu, o clientă l-a angajat să stea într-un colț al unei cafenele în timp ce ea îi înmâna soțului actele de divorț, prezența lui oferindu-i curajul necesar.
Morimoto își asumă un rol neutru în interacțiunile sale, evitând să devină psihologul clienților. Totuși, simpla sa prezență aduce un sentiment de confort și sprijin celor care îl angajează. De-a lungul anului, primește aproximativ 1.000 de solicitări, iar recent a implementat un model de plată voluntară, experimentând sustenabilitatea acestui sistem.
„Inițial, plănuisem să merg singur, dar când am intrat într-o cafenea plină de oameni în grupuri mici, am simțit un val de ușurare pentru că aveam compania lui Morimoto. Mai era și un alt avantaj: putea să-mi facă poze în timp ce mă jucam cu purcelușii”, a afirmat reporterul.
„După câteva schimburi inițiale în japoneza mea stângace și cu ajutorul Google Translate, nu a mai fost nevoie de alte conversații. L-am lăsat să își vadă de treabă, în timp ce eu mă concentram pe purcelușul meu. Atunci am realizat farmecul lui Morimoto: clienții, ca mine, pot să se bucure de o activitate într-un cadru social fără a fi judecați pentru faptul că sunt singuri. Și mai bine, nu mă simțeam obligat să mențin o conversație când eram acolo doar pentru purceluși”, a continuat acesta.
Un exemplu al serviciului său a fost însoțirea unui reporter într-o cafenea din Tokyo unde clienții interacționează cu purceluși. Fără conversații forțate, Morimoto a oferit companie reporterului, făcându-l să se simtă mai relaxat în acel mediu social.
Serviciile lui Morimoto nu răspund doar singurătății, ci și disconfortului social. Într-o societate unde confruntările directe sunt evitate, mulți preferă să plătească pentru prezența unui însoțitor, eliminând nevoia de a solicita prietenia cuiva.
Pentru Morimoto, activitatea sa aduce o satisfacție continuă. Această carieră, născută din circumstanțe, aparent negative, i-a permis să își trăiască viața pe propriile sale reguli, bucurându-se de simplitatea fiecărei zile.
„Sunt multe momente [preferate] în această muncă, cum ar fi când primesc un mesaj de ofertă, când întâlnesc un client, când însoțesc un client într-un loc necunoscut sau când ascult doar o poveste. Mă simt fericit în fiecare moment”, a spus Morimoto.
„Nu a existat altceva ce mi-am dorit cu adevărat să fac”, a concluzionat el.
Te-ar mai putea interesa și: Ce bani primești la pensie în Germania dacă ai avut un salariu de 3500 de euro brut pe lună