- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Povestea localității cu cel mai scurt nume din România. Puțini au auzit de acest mic sat plin de istorie

22 Sep, 09:21 • Preda Silvia
Țara noastră are o multitudine de așezări cu denumiri remarcabile. Există chiar și o localitate cu un nume scurt, format doar din două litere. Puțini români au auzit de acest mic sat încărcat de istorie și tradiții.
Povestea localității cu cel mai scurt nume din România. Puțini au auzit de acest mic sat plin de istorie

Ip

, localitatea cu cel mai scurt nume din România, are peisaje frumoase dar are și o istorie dureroasă. Această comună este marcată de istorie și se află în județul Sălaj, acolo unde au avut loc scene sângeroase în urmă cu zeci de ani.

157 de români au fost măcelăriţi la Ip, în Sălaj, de armata horthystă, într-o noapte de 13 spre 14 septembrie 1940. Atunci, administrația din zonă era una maghiară și manifestările de ură extremistă erau la tot pasul.

Copii de nici doi ani au pierit la Ip, localitatea cu cel mai scurt nume din România

Crimele au loc în anul 1940, la câteva zile după Dictatul de la Viena. A fost o răzbunare pentru un incident în care au murit doi soldaţi unguri.

Citește și: Orașul care te plătește cu 15.000 de euro ca să te muți acolo. Ofertă de neratat pentru români

Ip, localitatea cu cel mai scurt nume din România
Ip, localitatea cu cel mai scurt nume din România

O localnică din Ip oferise acestor militari un coș cu fructe, în care a pus și o grenadă, iar moartea lor a declanșat apoi masacrul.

Armata maghiară a ucis 157 de români la Ip. Inițial, horthyştii au vrut să dea foc întregului sat, însă extremiştii i-au avertizat că acolo locuiau şi maghiari iar asta a impus o selecţie. S-a pus apoi la cale un plan macabru și maghiarii din administrație au făcut un recensământ al familiilor de români.

În jurul orei 23.00, în noaptea de 13 spre 14 septembrie 1940, criminalii și-au îndeplinit planul sângeros: au intrat în casele românilor şi au deschis focul fără nicio explicație.

Puțini români au reușit să scape cu viață și asta datorită familiilor de maghiari cu inimă bună care i-au adăpostit.

Ip a fost atestată documentar pentru prima dată în 1208 sub denumirea de villa Ypu.

Denumirea actuală provine din 1854, informează primariaip.ro.

Conform ultimului recensământ (2011), din cei 3598 de locuitori ai comunei 1348 erau etnici români, 1736 etnici maghiari, 421 etnici romi şi 93 etnici slovaci, mai arată site-ul oficial al comunei Ip.

Vezi și: Orașul din România în care cerşetorii nu mai primesc niciun leu. Cât ia amendă cine le dă bani