Startul vacanțelor de vară din 2024 a fost dat de minivacanța de la începutul lunii mai. România a avut 200.000 de turiști, dintre care 75.000 pe litoral în minivacanța de 1 Mai și de Paște. Alți aproape 100.000 de români au petrecut pe litoralul bulgăresc minivacanța de 1 Mai și de Paște. în timp ce Grecia a fost vizitată de aproximativ 20.000 de români în zilele libere ale sărbătorilor de la începutul lunii mai. Alți zeci de mii de români au preferat să meargă în destinații precum Egipt, Italia sau au optat pentru city break-uri, a declarat Traian Bădulescu, consultant în turism și purtător de cuvânt al Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT), pentru Gandul.
”Asta nu înseamnă că litoralul nu va avea un sezon bun din iunie până în septembrie. Perspectivele sunt bune. Nici nu au fost foarte multe hoteluri deschise pe litoral și în general a fost apanajul distracției. Cei mai mulți au fost în Vama Veche și Costinești, Mamaia și Mamaia Nord, unde au fost festivaluri și cluburi, dedicate în special tinerilor.
Mulți au ales, în special de Paște, turismul rural, și amintesc aici Bran-Moieciu-Fundata, Maramureș, Bucovina, Neamț, Delta Dunării, pentru că avem ce să oferim pe partea asta de turism rural.
Un alt element de noutate este acela că a crescut, față de anul trecut, și turismul montan, dar la fel și cererea pentru stațiunile balneoclimaterice.
În plus, este important de precizat că, în perioada de Paște, este o creștere față de anul precedent pe partea de orașe. Mai exact, sunt români care au ales să-și petrească sărbătorile și în orașe turistice, cum sunt Brașov, Timișoara, Sibiu, Sighișoara. Vorbim despre minisejururi, minivacanțe în oraș, este o tendință în creștere”, a detaliat Traian Bădulescu.
Citește și: Cât costă 10 zile de cazare pe insula Thassos din Grecia? Val de majorări de prețuri în 2024
”În România, prețurile au fost de la 700-800 de lei de familie, la o pensiune fără mic dejun, de două margarete, până la 5.000 – 6.000 de lei la un hotel de patru-cinci stele, cu toate serviciile incluse.
De Paște, pe lângă destinațiile din țara noastră, mulți români au ales ca destinație Bulgaria, dar și Grecia, în special în partea de nord”, a explicat consultantul în turism.
Românii nu renunță la călătoriile în străinătate, dar sunt mai atenți la costuri.
”Ce observ este faptul că turiștii sunt foarte atenți la buget, pentru că, este adevărat, nu trăim chiar cele mai bune vremuri. Important este însă că oamenii nu renunță la călătorii. Preferă însă cel mai bun raport preț-calitate sau aleg să meargă în extrasezon, dacă nu-și mai permit în plin sezon. Dar nu se lasă, românii vor să călătoarească și găsesc soluții pentru asta.
Este important pentru cei care aleg să călătorească, să apeleze la o agenție de turism sau la mai multe, în funcție de destinație și să discute cu consultații de acolo. Le recomand turiștilor să se și intereseze înainte unde merg, să caute informații. Un agent de turism cunoaște realitățile unui loc, te poate sfătui.
În plus, Google Street View te poate familiariza virtual cu locul, cu atmosfera sau cu stațiunea unde vrei să mergi. Nimic nu se compară cu experiența de la fața locului, dar nu strică să vezi și virtual, deoarece asta te poate ajuta ca turist și te poate direcționa către o destinație”, a conchis Traian Bădulescu.