- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Prețul berii explodează în Europa. Țările din UE unde taxele te ustură cel mai tare

22 Oct, 16:32 • Bugiu ⁠Ana Maria
Un studiu realizat de Tax Foundation arată că majoritatea țărilor din UE percep taxe pe bere mai mari decât minimul impus de legislația europeană, care stabilește o acciză minimă de 1,87 euro pentru 100 de litri de bere. Finlanda percepe cea mai mare taxă pe beri, în timp ce Bulgaria aplică cea mai mică acciză, în contrast cu consumul ridicat din țări precum Germania.
Prețul berii explodează în Europa. Țările din UE unde taxele te ustură cel mai tare

Un studiu realizat de Tax Foundation, un grup de experți în politici fiscale, dezvăluie că majoritatea țărilor din Uniunea Europeană (UE) percep taxe mai mari pe beri decât minimul cerut de legislația UE. Conform reglementărilor europene, statele membre trebuie să aplice o acciză minimă de 1,87 euro pentru fiecare 100 de litri de bere (aproximativ 0,0309 euro pentru o sticlă de 330 ml de bere cu 5% alcool). Totuși, doar câteva țări respectă acest nivel minim, potrivit economedia.ro.

Te-ar mai putea interesa și: Oamenii de știință cred că paharele de bere sunt prea mari și vor să micșoreze halba tradițională, pe care un român o umple în medie de 1365 de ori pe an

foto: bere

Țările cu cele mai mari accize la bere

Finlanda percepe cea mai mare taxă, de 0,597 euro pentru o sticlă de 330 ml, urmată de Regatul Unit (0,413 euro) și Irlanda (0,372 euro). Aceste taxe semnificative influențează prețul final al berii în aceste țări.

Țările cu cele mai mici accize la bere

La polul opus, Bulgaria are cea mai mică acciză, de doar 0,0316 euro pentru aceeași cantitate de bere, urmată de Germania (0,0325 euro) și Luxemburg (0,0327 euro). România se situează pe locul 24, cu o acciză de 0,0384 euro per sticlă.

Accizele și consumul de bere

Germania, deși are una dintre cele mai mici taxe, este cel mai mare consumator de bere din UE, cu aproape 80 de milioane de hectolitri consumați anual și aduce venituri considerabile la bugetul de stat chiar și la acest nivel de impozitare redus.

Factori care influențează accizele

Unele țări ajustează taxele în funcție de tăria alcoolică a berii. De asemenea, trebuie luată în considerare și taxa pe valoarea adăugată (TVA), care este separată de accize și variază de la o țară la alta. Politicile privind accizele pe alcool reflectă priorități diferite: unele state folosesc taxele pentru a descuraja consumul de alcool, iar altele preferă să le reducă pentru a sprijini economia.

Schimbări în accizele la bere în 2024

Începând cu 1 ianuarie 2024, mai multe țări din UE au ajustat accizele la bere. De exemplu, în Franța, acciza a crescut de la 7,82 euro la 7,96 euro pe hectolitru de conținut de alcool, echivalentul unei majorări de 0,04 euro pe sticlă. Estonia, Lituania și Letonia au efectuat creșteri similare, dar mai mici, iar Finlanda a redus acciza de la 38,05 euro la 36,20 euro pe hectolitru, scăzând costul cu 0,03 euro pe pahar.

Tax Foundation, care a realizat acest studiu, este un think tank din Washington, D.C., specializat în analiza politicilor fiscale globale.

Te-ar mai putea interesa și: Care este cea mai tare bere din lume. Este mai puternică decât whisky. „Are gust de arsură”