Un studiu realizat de Tax Foundation, un grup de experți în politici fiscale, dezvăluie că majoritatea țărilor din Uniunea Europeană (UE) percep taxe mai mari pe beri decât minimul cerut de legislația UE. Conform reglementărilor europene, statele membre trebuie să aplice o acciză minimă de 1,87 euro pentru fiecare 100 de litri de bere (aproximativ 0,0309 euro pentru o sticlă de 330 ml de bere cu 5% alcool). Totuși, doar câteva țări respectă acest nivel minim, potrivit economedia.ro.
Te-ar mai putea interesa și: Oamenii de știință cred că paharele de bere sunt prea mari și vor să micșoreze halba tradițională, pe care un român o umple în medie de 1365 de ori pe an
foto: bere
Finlanda percepe cea mai mare taxă, de 0,597 euro pentru o sticlă de 330 ml, urmată de Regatul Unit (0,413 euro) și Irlanda (0,372 euro). Aceste taxe semnificative influențează prețul final al berii în aceste țări.
La polul opus, Bulgaria are cea mai mică acciză, de doar 0,0316 euro pentru aceeași cantitate de bere, urmată de Germania (0,0325 euro) și Luxemburg (0,0327 euro). România se situează pe locul 24, cu o acciză de 0,0384 euro per sticlă.
Germania, deși are una dintre cele mai mici taxe, este cel mai mare consumator de bere din UE, cu aproape 80 de milioane de hectolitri consumați anual și aduce venituri considerabile la bugetul de stat chiar și la acest nivel de impozitare redus.
Unele țări ajustează taxele în funcție de tăria alcoolică a berii. De asemenea, trebuie luată în considerare și taxa pe valoarea adăugată (TVA), care este separată de accize și variază de la o țară la alta. Politicile privind accizele pe alcool reflectă priorități diferite: unele state folosesc taxele pentru a descuraja consumul de alcool, iar altele preferă să le reducă pentru a sprijini economia.
Începând cu 1 ianuarie 2024, mai multe țări din UE au ajustat accizele la bere. De exemplu, în Franța, acciza a crescut de la 7,82 euro la 7,96 euro pe hectolitru de conținut de alcool, echivalentul unei majorări de 0,04 euro pe sticlă. Estonia, Lituania și Letonia au efectuat creșteri similare, dar mai mici, iar Finlanda a redus acciza de la 38,05 euro la 36,20 euro pe hectolitru, scăzând costul cu 0,03 euro pe pahar.
Tax Foundation, care a realizat acest studiu, este un think tank din Washington, D.C., specializat în analiza politicilor fiscale globale.
Te-ar mai putea interesa și: Care este cea mai tare bere din lume. Este mai puternică decât whisky. „Are gust de arsură”