- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Prețuri remarcabile la licitația de toamnă la tablouri semnate de Tonitza și Grigorescu

24 Oct, 14:11 • Mălureanu Rebecca
Prețuri excepționale în cadrul unei licitații de toamnă pentru tablourile unor mari pictori români ca Nicolae Tonitza și Nicolae Grigorescu au fost adjudecate. Operele artiștilor au atras atenția colecționarilor, depășind sumele inițiale și consolidând poziția acestora pe piața de artă. Evenimentul a avut un real succes.
Prețuri remarcabile la licitația de toamnă la tablouri semnate de Tonitza și Grigorescu

Toamna aceasta la licitația organizată de Artmark de marți, tablourile serii s-au adjudecat în felul următor. Lucrărea „Maternitate” de Nicolae Tonitza la 200.000 de euro, care se inițiase cu 90.000 de euro a devenit cea mai notabilă tranzacţie înregistrată pentru artist în acest an! Pe celălalt palier, în cadrul evenimentul de marţi seară a fost Nicolae Grigorescu, ale cărui lucrări au înregistrat 253.000 de euro, conform news.ro

Tablourile serii, prețuri de excepție

Marca Tonitza, au participat la acelaşi eveniment şi alte trei opere, toate adjudecate:

„Narcise şi bujori” cu 30.000 de euro, „Natură statică cu pere” adjudecată cu 23.500 de euro şi „În cerdac” adjudecată pentru 24.000 de euro. Așadar, totalul Tonitza din Licitaţia de Toamnă a Casei A10 by Artmark a ajuns la 277.500 de euro.

Au fost alese pentru această licitaţie cinci picturi de Grigorescu, pe teme diverse, titlul de vedetă a serii l-a obținut cea mai mică dintre toate, „Nimfa în iarbă”, un simpatic și enigmatic nud, tematică extrem de rar întâlnită în arta grigoresciană, tablou care a fost adjudecat pentru suma 90.000 de euro.

Celelalte patru tablouri create de celebrul artist au marcat preţuri imbatabile: „Întoarcerea de la târg” 50.000 de euro – o pictură din seria emblematică de care cu boi, „Eleganţă (Charlotta Leria)” 50.000 de euro, „Portretul Emiliei Dona” 35.000 de euro şi o „Natură statică cu mere” 28.000 de euro.

„Nimfa în iarbă"-printre cele 5 tablouri semnate de Nicolae Grigorescu
„Nimfa în iarbă”-printre cele 5 tablouri semnate de Nicolae Grigorescu

Te-ar putea interesa și: Elevii din România ar putea avea mai multe ore la școală. Ligia Deca anunță o nouă decizie

Licitaţia „Top 100 Mari Maeştri ai Artei Româneşti” a înscris aproximativ 85% rată de adjudecare şi vânzări totale ating aproape 1,35 milioane de euro.

Evenimentul de la Artmark desfășurat atât în sala de licitaţii a Palatului Cesianu-Racoviţă din Capitală, cât şi online, a strâns un număr de 433 de participanţi, din care 327 online, prin Platforma Artmark Live, iar restul s-au regăsit în sala de licitaţie, respectiv prin telefon; toatalitatea paletelor adjudecatare a fost 113 şi, pentru prima dată după multă vreme, totalul adjudecărilor a fost dominat de participanţii din sală ori telefonici, ce au avut 50,45% din totalul adjudecărilor.

Vânzări remarcabile au fost înregistrate şi pentru clasicii contemporanei, adică Ion Ţuculescu, cu „Peisaj folcloric” la 60.000 de euro şi „Fluturi” cu 52.500 de euro – asta însemnând un total de 112.500 de euro. Iar pentru modernismul interbelic, cazul lui Gheorghe Petraşcu, a avut două tablouri de format mic, „Lucreţia la malul mării” 30.000 de euro şi o „Veneţie” 11.500 de euro.

Ai mai putea citi și: Compania aeriană Wizz Air vinde mămăligă cu brânză în timpul zborurilor. Cât costă și cum arată alimentul vândut de compania aeriană