Prima bicicletă cu hidrogen construită în România. Trei studenți au adaptat o bicicletă electrică la un sistem de pile de combustie, care transformă hidrogenul în energie electrică, reuşind să ducă la bun sfârșit proiectul în şase luni. Proiectul se ridică la aproape 200.000 de euro și a fost finanțat prin fonduri norvegiene.
„În acest moment bicicleta este realizată în principal cu scop educativ, să familiarizăm studenții din Universitatea Politehnică Timișoara, utilizarea hidrogenului. Trebuie să menționez că și Universitatea Tehnică din Iași a realizat o asemenea bicicletă. Există dorința de a utiliza hidrogenul la nivelul întregii țări. Trebuie să existe voință și curajul de a încerca să folosim acest combustibil”, a spus Corneliu Crăciun, profesor Universitatea Politehnică Timișoara.
Citeşte şi: Mare atenție, români! Dacă aveți acest obiect în mașină riscați amendă de cel puțin 1.000 de lei
Bicicleta cu hidrogen (H2-Bike Concept), a fost realizată în cadrul proiectului coordonat de profesorul universitar Corneliu-Marius Crăciunescu, membru corespondent al Academiei de Științe Tehnice din România, cu concursul unui grup de studenți de la Facultatea de Mecanică a Universității Politehnica Timișoara, compus din Deliana-Maria Duma, de la specializarea Ingineria Materialelor, Sergiu-Ionuţ Faluvegi, de la specializarea Autovehicule Rutiere, și Albert-Cristian Forgacs, de la specializarea Inginerie Mecanică, cu sprijinul tehnic al dr. ing. Traian Bena, din Departamentul de Ingineria Materialelor și a Fabricației. Colectivul multidisciplinar a reușit adaptarea unei biciclete electrice la un sistem cu pile de combustie, care transformă hidrogenul în energie electrică. De menționat este faptul că stocarea hidrogenului se face la presiune redusă, folosind hidruri metalice, reducându-se astfel substanțial riscurile legate de utilizarea acestui tip de energie, scrie Opinia Timişoarei.