Miezul nopții este marcat de slujba bisericească, unde creștinii iau Lumina Sfântă, pe care o vor duce acasă și, cel mai important, în suflet. Credincioșii ortodocși sărbătoresc duminică Învierea Domnului. Aceasta este considerată prima zi de Paște. Această zi este presărată de obiceiuri și tradiții speciale, care sunt păstrate din cele mai vechi timpuri.
Învierea Mântuitorului nostru Iisus Hristos simbolizează legătura și în special refacerea legăturii dintre ființa umană și Dumnezeu. Paștele este o sărbătoare a bucuriei și reprezintă baza învățăturii creștine. Bucuria care ar trebui să ne cuprindă pe fiecare dintre noi ar trebui să fie similară cu cea pe careu au simțit-o apostolii atunci când L-au văzut pe Iisus înviat. Imediat după Înviere, salutul clasic este înlocuit acum de un altul, care devine expresia acestei bucurii, respectiv: „Hristos a înviat! Adevărat, a înviat!”.
În jurul acestui moment s-au format de-a lungul timpului mai multe obiceiuri, care au fost transmise din generație în generație. Unul dintre acestea se referă la purtarea unor haine noi. Acestea ar semnifica purificarea sufletului și a corpului, iar acest lucru ăn va aduce mult noroc și iubire divină.
Mai mult, tinerii obișnuiesc în dimineața primei zile de Paște, înainte de răsăritul soarelui, fără ca cineva să îi vadă, să se scalde într-o apă curcătoare. Cei care fac acest lucru se asigură că sunt sprinteni, iuți, sănătoși, harnci și iubiți.
O altă tradiție care marchează aceasta zi presupune ca toți membrii femiliei să se spele pe față cu apă neîncepută, luată dintr-un izvor, în sensul în care curge. Aceasta se pune într-un lighean, alături de un ou roșu sfințit și de un bănuț de argint. Acest ritual le va aduce sănătate, noroc la bani și o față frumoasă.
În popor se spune că este bine ca toată familia să mănânce din primul ou roșu ciocnit pentru a fi mereu împreună. Oul trebuie spart, curățat și împărțit de către capul familiei. Conform tradiției, ouăle trebuie ciocnite în prima zi doar „cap cu cap”, în a doua doar „cap cu dos”, iar în a treia zi „dos cu dos”.
O altă zicală spune că persoanele care ciocnesc ouă în ziua de Paște se vor mai întâlni și în lumea de apoi. Iar dacă oul pe care îl ciocnești are două gălbenușuri, acesta poate fi un semn că urmează să te căsătorești.
Mai mult, există credința că o persoană care pleacă dintre noi în ziua de Paște sau în Săptămâna Luminată, va ajunge direct în Rai, deoarece în această zi porțile Raiului sunt deschise, în timp ce ale iadului sunt închise.
La întoarcerea de la slujbă, lumânarea Învierii trebuie păstrată timp de 7 ani și ținută la îndemână și aprinsă în caz că se întâmplă vreo revărsare mare de apă, grindină sau trăsnet.
Citește și: ANM anunță cum va fi vremea de Paște și în Săptămâna Patimilor